Brussels Airlines: ‘Link met planeet doorknippen, zou ebolaprobleem vergroten’

Ebola: een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Liberia © Reuters

Brussels Airlines heeft 252 bagagestukken van passagiers die uit West-Afrika waren vertrokken, niet tijdig kunnen afleveren. Oorzaak is de oproep om geen bagage meer af te handelen uit landen die door ebola getroffen zijn.

Brussels Airlines heeft donderdagochtend 252 bagagestukken van reizigers die uit West-Afrika in Zaventem aankwamen en een aansluitende vlucht moesten nemen, niet tijdig kunnen afleveren. Dat zegt woordvoerster Kim Daenen van Brussels Airlines. De socialistische vakbond had zijn leden opgeroepen om geen bagage meer af te handelen van vluchten uit landen die door ebola getroffen zijn.

Eerst screenen

De bagageafhandeling van de vlucht uit Sierra Leone en Guinee liep door de actie vertraging op. De transitpassagiers vertrokken daardoor zonder bagage naar hun eindbestemming. De koffers liggen momenteel nog opgeslagen op de luchthaven. “Ze moeten nog gescreend worden alvorens ze opgestuurd kunnen worden. De passagiers zijn op de hoogte gebracht”, zegt Daenen. De reizigers die Brussel als eindbestemming hadden, hebben hun bagage wel al ontvangen.

Personeel geruststellen

Ondertussen proberen de luchthavenautoriteiten het personeel gerust te stellen over de ebola-epidemie. “De briefings zijn al bezig, maar nog niet iedereen heeft ze gehad”, zegt Daenen. Ze verwacht de komende dagen geen problemen meer met vluchten van Brussels Airlines.

Er wordt ook nog steeds op West-Afrika gevlogen, ondanks een oproep van de liberale vakbond om de vluchten op te schorten. Volgens Daenen is nog steeds voldoende personeel bereid om te vliegen. Ook raakte bekend dat de CEO van Brussels Airlines, Bernard Gustin, afgelopen vrijdag zelf naar de Liberiaanse hoofdstad Monrovia is gereisd om de situatie ter plekke te gaan bekijken. Hij reisde volgens de woordvoerster als bemanningslid mee. “We zijn geen hulporganisatie, maar er zou al een aanzienlijke verandering moeten zijn in het risicopatroon opdat we zouden stoppen met vliegen naar de regio”, verklaarde hij aan het financiële persagentschap Bloomberg. “De link met de rest van de planeet volledig doorknippen, zou het probleem nog groter maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content