Brussels Airlines herneemt vluchten naar ebolalanden

26/08/14 om 17:21 - Bijgewerkt om 17:21

Brussels Airlines vliegt vanaf woensdag opnieuw naar de getroffen ebolalanden in West-Afrika. De vakbonden ACV en BBTK eisen intussen extra garanties voor het personeel.

Brussels Airlines herneemt vluchten naar ebolalanden

© Belga

Woensdag vertrekt de eerste vlucht opnieuw naar Freetown in Sierra Leone. Donderdag vliegt Brussels Airlines naar Monrovia in Liberia en vrijdag naar Conakry in Guinee.

Enkel tijdens de heenvluchten zal er een tussenstop gehouden worden in Senegal. Brussels Airlines besliste zaterdag om de vluchten naar de getroffen landen te annuleren wegens 'operationele redenen', omdat een tussenstop niet langer mogelijk was in Senegal.

Wachtlijsten

De vraag naar vluchten was enorm groot. 'Er stonden ondertussen al 700 mensen op de wachtlijst in Freetown', zegt woordvoerder Geert Sciot.

'Daarom combineren we geen twee bestemmingen meer, zoals we voorheen deden, maar vliegen we rechtstreeks naar het land om onze maximumcapaciteit volledig te benutten.'

Medische cargo

Sciot wijst ook op het aandringen van de VN om opnieuw vluchten naar de getroffen landen te organiseren. 'Er moest dringend 40 ton medische cargo naar de Afrikaanse landen worden overgebracht. Daarom moesten we zo snel op zoek naar oplossingen.'

Ongerust personeel

Eén bemanningsploeg is vandaag al vertrokken om de tussenstop voor te bereiden. Maar het is duidelijk dat niet al het personeel happig is om te vertrekken.

'Nu beschikken we over een bemanning. Maar we begrijpen de ongerustheid van het personeel en bekijken dus geval per geval', aldus Sciot. Hij geeft ook aan dat de luchtvaartmaatschappij ondertussen blijft overleggen met het personeel en de vakbonden.

De ongerustheid bij het personeel van Brussels Airlines neemt al enkele weken toe. 'We kunnen zelfs spreken van paniek', zegt Olivier Van Camp van de socialistische vakbond BBTK. 'Daarom eisen we extra garanties van de directie.'

Veiligheidsmaatregelen

Volgens de vakbonden gaat het dan vooral om een evacuatiemogelijkheid bij een technische panne. 'Het personeel moet nu niet meer overnachten in het getroffen land maar we willen dat er een evacuatievliegtuig klaarstaat als er een technisch probleem opduikt', zegt Van Camp.

Op de ondernemingsraad van aanstaande donderdag zal het management van de luchtvaartmaatschappij een nieuw plan voorleggen, klinkt het bij beide vakbonden.

Daarnaast moeten de veiligheidsmaatregelen op de luchthaven en ook op de Europese vluchten worden aangescherpt. 'Men moet ook de lichaamstemperatuur beginnen meten van de transitpassagiers afkomstig uit de risicolanden', zegt Van Camp.

'Ook het kuisen van de vliegtuigen moet strikter gebeuren, want we horen dat er nu wat moeilijkheden zijn', vult Paul Buekenhout van de christelijke vakbond ACV aan.

'Ook de luchthaven moet de veiligheidsvoorwaarden van het personeel 100 procent garanderen. Er mag geen enkel lek zijn.' (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners