Brussel wil 'gezondheidskloof' met andere gewesten wegwerken

23/09/15 om 17:34 - Bijgewerkt om 17:34

De Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel (VGC) wil de gezondheidskloof met de andere gewesten wegwerken. Dat is een van de voornemens in de beleidsverklaring van de VGC.

Brussel wil 'gezondheidskloof' met andere gewesten wegwerken

© Belga Image

Het aanbod voor familiale, prenatale en postnatale gezondheid wordt uitgebreid in Brussel en toegankelijker gemaakt voor kwetsbare bevolkingsgroepen, stelt de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel (VGC). De Nederlandstalige zorgverstrekkers in Brussel houden, staat het komende werkjaar hoog op de agenda.

Private kinderopvang

Ook in de kinderopvang is een extra inspanning nodig. De VGC maakt een masterplan op om privaat initiatief in de kinderopvang aan te moedigen.

Wat scholenbouw betreft, wordt in 2016 een 'belangrijk budget' vrijgemaakt voor renovatie en nieuwbouw. De Erasmushogeschool werkt samen met een Franstalige partner aan een model waarbij leerkrachten afstuderen die in de onderwijssystemen van beide talen aan de slag kunnen. Om studenten aan te sporen na hun studies in Brussel te blijven, wordt gewerkt aan een nieuw concept dat hen aanmoedigt om voor een woning in Brussel te kiezen.

De renovatie van de gemeenschapscentra gaat het komende jaar in een hogere versnelling. Het nieuwe investeringsplan, dat samen met de begroting klaar zal zijn, voorziet in een 'substantiële enveloppe' voor grote onderhouds- en herstellingswerken. De begroting zal, net als de voorbije jaren, in evenwicht zijn, stelt de VGC.

'Vaag'

De oppositie mist concrete plannen in de beleidsverklaring. 'Na een bijzonder vaag bestuursakkoord en vage beleidsplannen is het opnieuw zoeken naar concrete doelstellingen. Nergens stelt het college prioriteiten. Het schuift elke keuze voor zich uit', stelt Groen. Vlaams Belang ziet 'geen aandacht voor Vlaamse senioren of Vlaamse kinderen, enkel voor interculturalisering.'

'Ik heb vele goede zaken gehoord in de beleidsverklaring maar over de belangrijke rol van Vlaanderen in Brussel amper een woord', zegt Johan Van den Driessche (N-VA). 'Het lijkt alsof de VGC de rol van Vlaanderen en de Vlaamse gemeenschap telkens wil minimaliseren.' (Belga/AVE)

Onze partners