Brussel schrijft GAS-boetes uit voor seksisme op straat

12/09/12 om 04:50 - Bijgewerkt om 04:50

Brussel heeft al vier boetes uitgeschreven voor seksuele intimidatie op straat. Die kunnen mannen sinds 1 september krijgen als ze vulgaire opmerking maken of een vrouw nafluiten.

Het is een bekend fenomeen voor vrouwen die geregeld door Brussel lopen, schrijft Het Nieuwsblad: mannen fluiten hen na of slingeren hen seksuek getinte opmerkingen naar het hoofd. Documentairemaakster Sofie Peeters verstopte een camera op haar lichaam om aan de wereld te tonen hoe vaak het gebeurt.

GAS-boetes

Sinds 1 september is in Brussel een eerste maatregel van kracht om daar wat aan te doen. De politie en de stad benadrukken dat het akkoord daarover al dateert van vóór de documentaire.

Voor "seksuele intimidatie op straat" riskeer je nu een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS), een snel uitgeschreven boete zonder tussenkomst van het parket.

Van die GAS-boetes zijn er sinds begin september al vier uitgedeeld, meldt de politie van Brussel. Telkens werden de daders op heterdaad betrapt. Een boete hebben ze nog niet gekregen, want het kost tijd om die processen-verbaal uit te schrijven en te verwerken.

Tot 250 euro

Details over de reden waarom de boetes werden uitgeschreven, zijn er dus nog niet. Volgens stadssecretaris Luc Symoens riskeren de betrokkenen een boete tussen 0 en 250 euro.

"Ze mogen zich verwachten aan een brief in de bus waarin hen wordt uitgelegd op welke manier ze zich kunnen verweren. Komt er geen reactie, dan krijgen ze de boete."

Sofie Peeters zit in het buitenland en was niet bereikbaar om te reageren. Eerder had ze wel al haar twijfels geuit of die GAS-boetes wel effectief geïnd zouden worden. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners