Brussel pakt financiering Syriëstrijders aan

01/09/14 om 17:15 - Bijgewerkt om 17:15

De Brusselse procureur-generaal Johan Delmulle richt zijn vizier op de Belgen die naar Syrië zijn vertrokken om er te gaan vechten. Hun sociale uitkeringen worden ingetrokken en kunnen zelfs terugevorderd worden.

Brussel pakt financiering Syriëstrijders aan

Johan Delmulle © BELGA

Voormalig federaal procureur Johan Delmulle richt ook als Brussels procureur-generaal zijn vizier op de Belgen die naar Syrië vertrokken zijn om te strijden in de rangen van Islamitische Staat (IS). In zijn eerste mercuriale als hoofd van het Brusselse parket-generaal kondigt hij aan hun sociale uitkeringen te laten intrekken en zelfs te laten terugvorderen. Vzw's die een rol hebben gespeeld in het ronselen van Syrië-strijders en hun wettelijke verplichtingen niet nakomen, kunnen dan weer ontbonden worden.

"De recente gruwelijke feiten gepleegd door de zogenaamde Islamitische Staat, kunnen niemand onberoerd laten", zegt de procureur-generaal in zijn mercuriale. "We moeten hier zeer krachtdadig en met vereende krachten tegen optreden. Om die reden start mijn ambt, in samenwerking met het federaal parket, het project BELFI op."

Kindergeld

In het kader van dat project zal de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) nagaan welke Belgische onderdanen die naar Syrië getrokken zijn, hier nog werkloosheids-, OCMW- of ziekte-uitkeringen of kindergeld genieten, aldus de magistraat. "De FGP zal daarvan telkens proces-verbaal opstellen en de arbeidsauditeur op de hoogte brengen, zodat die de betrokken sociale organismen kan verwittigen. Die kunnen dan niet alleen de uitkeringen intrekken, maar ook de reeds gestorte sommen terugvorderen."

Tegelijkertijd wordt ook een aantal vzw's die een rol zouden gespeeld hebben bij het ronselen van Syrië-strijders, onder de loep genomen. Als zij hun wettelijke verplichtingen niet nakomen, bijvoorbeeld door geen of een valse boekhouding neer te leggen, door geen ledenlijst of geen verslagen van hun algemene vergadering bij te houden, zal ook daarvan proces-verbaal worden opgemaakt en overgemaakt aan het parket. "Dat kan leiden tot een terechtwijzing, de aanduiding van een voorlopig bewindvoerder, een veroordeling of zelfs een gerechtelijke ontbinding", klinkt het in de mercuriale. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners