Brussel is hoofdstad van de spionage

Nergens ter wereld vinden meer spionageactiviteiten plaats dan in onze hoofdstad. Dat zegt Alain Winants, het hoofd van de Belgische staatsveiligheid.

“We hebben het over honderden spionnen in Brussel”, zegt Winants aan de Europese nieuwssite EUobserver. “België is een land met een hoge concentratie diplomaten, zakenmannen, maar ook internationale instellingen. Voor een spion is ons land dus the place to be”. Volgens hem is de spionage zelfs even actief als ten tijde van de Koude Oorlog.

Evolutie

Het hoofd van de staatsveiligheid stelt ook dat de spionage in Brussel sterk is geëvolueerd. “Eerst was er de klassieke Koude Oorlogsspionage, daarna de terroristische dreiging van de CCC en ten slotte een periode van Noord-Ierse terroristen. De laatste evolutie zijn nu de islamitische terroristen, een gevaar dat vandaag alle veiligheidsdiensten ter wereld bezighoudt”, weet Winants.

De spionage zou ook veel ruimer zijn dan de meeste burgers aannemen. “Het zou naïef zijn te denken dat enkel landen als Rusland, China of Iran spionnen inzetten”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content