“Brussel is het enige cement dat ons nog samenhoudt”

© Reuters

Woensdag verschijnt in Knack een voorpublicatie van het boek De barst in België van Jos Bouveroux over het uiteendrijven van het unitaire land. Reden genoeg om hem enkele vragen te stellen.

Woensdag verschijnt in Knack een voorpublicatie van het boek De barst in België van Jos Bouveroux over het uiteendrijven van het unitaire land. Reden genoeg om de voormalige hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst enkele vragen te stellen. Hoe bent u op het idee gekomen om dit boek te schrijven?

Ik had het gevoel dat een aantal mensen door de actualiteit met de N-VA plots begon te praten over het einde van België. Maar het is een conflict dat al veel langer bezig is dan de verkiezingen van 2010. Eigenlijk speelt het al sinds het ontstaan van de radicale nationalisten. Zij blijven met een ijzeren logica doorgaan op dat systeem, ondanks hun zware fouten zoals de collaboratie tijdens de Wereldoorlogen. Het anti-Belgische gevoel is dus niet nieuw. Bovendien hebben de Franstaligen er dom op gereageerd, waardoor ze de radicale Vlamingen weer argumenten gaven.

De barst is eigenlijk ontstaan bij het begin van België. Het conflict zit daarin ingebakken doordat er een unitaire Franstalige staat werd opgericht. Om erger te voorkomen, werden in de loop van de tijd telkens toegevingen zoals de taalwetgeving en het vastleggen van de taalgrens gedaan door de voorstanders van een eenheidsstaat.

Wat is volgens u het meest bepalende moment in heel die geschiedenis?

Er zijn er enkelen. Het meest bepalend was misschien wel de radicale ommekeer in de sociaaleconomische verhoudingen in de jaren 1960. Tot dan was Wallonië de rijkste regio. Het kantelmoment was toen Vlaanderen rijker werd dan Wallonië na de eenmaking van Europa. Bovendien waren er in de jaren 1960 ook een aantal belangrijke splitsingsverschijnselen zoals de splitsing van de katholieke partij.

Hoe ziet u de toekomst van België: stevenen we op een splitsing af?

Niemand weet wat er met Brussel moet gebeuren als het land gesplitst wordt. Brussel is in die zin onze enige reddingsplank, het enige cement dat ons nog samenhoudt. Een onafhankelijk Vlaanderen zonder Brussel is immers economische nonsens. Op zijn beurt steunt Brussel economisch op het Vlaamse hinterland. Een onafhankelijke staat Wallonië-Brussel kan ook niet. Bovendien, als België splitst gaan de EU en de NAVO dan nog in Brussel blijven? Niemand ziet dus goed hoe het moet met Brussel. Zolang daar geen regeling voor is, zal ons land samenblijven. (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content