Brussel en Antwerpen op hun hoede voor moslimprotest

14/09/12 om 18:08 - Bijgewerkt om 18:08

Ook in Brussel en Antwerpen heerst ongerustheid over mogelijke prostestacties tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims'.

Brussel en Antwerpen op hun hoede voor moslimprotest

© AFP

Uit voorzorgsmaatregelen werd het personeel van de Amerikaanse ambassade op de Regentlaan aan de Brusselse kleine ring vrijdagmiddag opgeroepen vroeger te vertrekken wegens mogelijke manifestaties voor het gebouw. Geruchten deden de ronde dat er mogelijk zou worden gemanifesteerd.

In Antwerpen is per sms opgeroepen om zaterdag actie te voeren tegen de film. Naar hoeveel personen de sms'jes zijn verstuurd en wie er het initiatief toe nam, is niet bekend. De politie onderzoekt de zaak, maar er is alvast geen toelating tot een betoging aangevraagd.

"Het onderzoek zit nog in een verkennende fase", zegt woordvoerder Fons Bastiaenssens van de lokale politie. "De berichten roepen op tot een bijeenkomst zaterdag om 15 uur aan de Drink in Borgerhout."

De cel Diversiteit neemt de oproep alvast ernstig. De precieze inhoud van de tekstberichten wordt voorlopig niet vrijgegeven, om de gemoederen niet onnodig te verhitten. Het is dan ook niet duidelijk of er enkel sprake is van een vreedzame betoging dan wel een oproep tot geweld.

Elders ter wereld zijn de voorbije dagen al verscheidene demonstraties tegen de film, die de profeet Mohammed voorstelt als een moordenaar en verkrachter, uit de hand gelopen. Ook de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi (Libië) dinsdag, waarbij de Amerikaanse ambassadeur en drie andere personeelsleden om het leven kwamen, kwam voort uit een geëscaleerde protestactie tegen de film. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners