Bruno Vanobbergen: “Op kinderen schiet je niet”

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen © Belga

Het Kinderrechtencommissariaat is “verontrust” over de interventie van het Snelle Respons Team van de Antwerpse politie in een jeugdinstelling, waarbij een 14-jarig Syrisch meisje werd neergeschoten met een kunststofkogel omdat ze zichzelf en anderen dreigde te verwonden.

“Kinderen die gevlucht zijn voor oorlog opnieuw met wapens benaderen, keuren we af”, klinkt het in een reactie. “Dat het antwoord op de kwetsbaarheid van een jongere en van een instelling een kogel is, is absoluut onaanvaardbaar.”

Er is volgens kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen dringend nood aan betere psychologische begeleiding en ondersteuning voor kinderen en jongeren op de vlucht. “Dat horen we in onze contacten met jongeren die bij onze Klachtenlijn aankloppen, alsook in de vele verhalen van professionals”, stelt hij.

Spanningen

“Veel van deze jongeren liepen in hun land van herkomst en onderweg naar hier traumatische ervaringen op. Er is ook vaak grote onzekerheid over hun toekomst en dat veroorzaakt spanningen, stress en conflicten.” Dergelijke kinderen en jongeren hebben dus hulp nodig, aldus de kinderrechtencommissaris, “en niet nog een extra trauma in een land waarvan ze dachten dat het veilig was”.

De instellingen van de bijzondere jeugdzorg die de meest kwetsbare van die jongeren opvangt, moeten volgens hem beter ondersteund worden door de in Vlaanderen aanwezige expertise, die nog te weinig gekend en te weinig verspreid zou zijn en dus hulpverleners, opvoeders en jongeren onvoldoende bereikt.

Wapenvertoon

Vanobbergen erkent dinsdag wel dat hulp van de politie soms nodig kan zijn, maar dan niet met wapenvertoon. “Optreden van interventieploegen kan onmogelijk zonder overleg met de zorgfiguren die de context kennen en kunnen inschatten”, stelt hij. “Het zou op zijn minst voorkomen hebben dat de interventie gebeurde in een taal die de jongere niet of nauwelijks begreep.”

Ook het Agentschap Jongerenwelzijn en de instelling zelf keuren de ingreep van de politie af. “We vragen aan de korpschef van Antwerpen, Serge Muyters, een gesprek over deze procedure”, zegt woordvoerder Peter Jan Bogaert van het Agentschap Jongerenwelzijn. “We moeten dit in de toekomst vermijden”, zegt ook Emmanuel Standaert, directeur van de instelling.

(Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content