Bruno Tobback: 'Wat N-VA wil, is niet wat Brusselaars willen'

04/11/13 om 20:17 - Bijgewerkt om 20:17

Na CD&V en Open VLD reageert ook SP.A afwijzend op de voorstellen voor het confederalisme van N-VA.

Bruno Tobback: 'Wat N-VA wil, is niet wat Brusselaars willen'

Bruno Tobback © Saskia Vanderstichele

De communautaire visie van N-VA is een heel ideologisch en academisch verregaand idee dat compleet geen rekening houdt met wat de 1 miljoen Brusselaars, maar ook de Duitstalige landgenoten, willen. Dat stelt sp.a-voorzitter Bruno Tobback, nadat ook op het partijbureau van de Vlaamse socialisten maandag de communautaire en sociaaleconomische voorstellen van de Vlaams-nationalisten aan bod zijn gekomen.

De sp.a-voorzitter herinnert eraan dat zijn partij al jaren geleden haar idee rond een federatie met vier deelentiteiten (Vlaanderen, Wallonië, Brussel en het Duitstalige landsgedeelte) heeft gecommuniceerd. Daarin kregen de gewesten verregaande autonomie, maar werd ook in systemen voorzien waardoor ze met mekaar kunnen en moeten samenwerken, legt Tobback uit, en waarin in ieder geval geen sprake is van een splitsing van de sociale zekerheid. Dat zou volgens Tobback "totaal inefficiënt" zijn, omdat daardoor bijkomende structuren moeten worden gecreeërd.

Brussel

Het "meest frappant" in de N-VA-plannen noemt hij de visie op Brussel, "die duidelijk niet is wat de Brusselaars willen". Tobback is het er "absoluut" mee eens dat een volgende federale regering een duidelijk sociaaleconomisch profiel moet hebben. "Maar dat bestaat wel uit twee woorden", vult Tobback aan. "Wij willen een verregaande lastenverlaging om jobs veilig te stellen, geen fiscale hervorming waar werkende mensen met een bescheiden inkomen slechter van worden. Hun belastingvoorstellen zijn economische theorie die voor werkende mensen en gezinnen achteruitgang betekenen", luidt het.

Coalitie N-VA / SP.A?

Ziet Tobback zijn partij überhaupt in een regering met N-VA stappen? "Een regering die een herstelbeleid alleen ziet als het verbeteren van het concurrentievermogen van de bedrijven en geen oog heeft voor de werkende gezinnen, voor wie ook nog een en ander te verbeteren is - zoals op het vlak van de energieprijzen of de toekomst van de pensioenen -, dat zal niet gaan", zegt Tobback, die evenwel onderstreept dat die bedenking voor eender welke partij opgaat. (Belga/EE)

Onze partners