Bruno Tobback: 'Verhoging maximumpensioenen is cadeau ten koste van minder gegoeden'

29/01/16 om 23:19 - Bijgewerkt om 23:19

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de SP.A in Leuven heeft Bruno Tobback scherp uitgehaald naar de regering-Michel wegens haar plannen om het maximumpensioen in de privésector op te trekken. Hij noemde dat cadeaus ten koste van mensen die het meer nodig hebben.

Bruno Tobback: 'Verhoging maximumpensioenen is cadeau ten koste van minder gegoeden'

Bruno Tobback (SP.A) © Belga

"Dat de staat aan deze groep cadeaus uitdeelt ten koste van degenen die het veel meer nodig hebben is een van de basisregels die deze regering hanteert", aldus Bruno Tobback.

"We hebben er geen enkel bezwaar tegen dat alle pensioenen omhoog gaan. Dat moet echter niet in de eerste plaats gebeuren voor wie 1.600 euro en meer heeft in de maand en bovendien kan rekenen op een groepsverzekering, maar voor de vele honderdduizenden gepensioneerden die het moeten stellen met 700 à 800 euro per maand en door deze regering week na week geconfronteerd worden met lastenverhogingen zoals de turteltaks, stijging van de tarieven in het openbaar vervoer, indexsprong... Zij moeten nu van deze minister horen dat de hoogste pensioenen moeten stijgen omdat ze dat nodig hebben...", aldus Tobback.

Banken

De gewezen partijvoorzitter van de SP.A vergeleek deze pensioenmaatregel met de financiële injecties die de overheid eerder deed in de banken. "De hogere pensioenen zitten kennelijk geweldig in nood omdat de groepsverzekering en het pensioensparen wegens de gedaalde rente niet veel meer opbrengen. Als de markt niet marcheert voor degenen die er op gegokt hebben dan is de staat plots nodig en moet ze tussenkomen. Zo is het ook gegaan met de banken".

(Belga/RR)

Onze partners