Bruno Tobback met monsterscore verkozen tot SP.A-voorzitter

18/09/11 om 19:37 - Bijgewerkt om 19:37

Bruno Tobback is de nieuwe voorzitter van de SP.A. Hij was de enige kandidaat en haalde samen met running mate Joke Quintiens 96,9 procent van de stemmen.

Bruno Tobback met monsterscore verkozen tot SP.A-voorzitter

© Belga

Bruno Tobback is in het West-Vlaamse Nieuwpoort verkozen tot nieuwe voorzitter van de sp.a. Hij volgt Caroline Gennez op aan het hoofd van de Vlaamse socialisten.

Tobback was samen met zijn running mate Joke Quintens de enige kandidaat voor het voorzitterschap. Zij kregen samen 96,9 procent van de stemmen achter zich.

Kiezers werven

Na jaren die overschaduwd werden door tegenvallende verkiezingsresultaten en interne strubbelingen, krijgt de 42-jarige Leuvenaar de taak om de sp.a opnieuw op de rails te krijgen en opnieuw meer kiezers te werven.

Moeilijke jaren

Tobback geeft toe dat het wellicht "moeilijke jaren" worden, maar wil zich niet laten verlammen door pessimisme en angst. "Angst is een slechte raadgever. Naar die raad gaan we niet luisteren. Nu niet, nooit", klonk het. Tobback wil naar eigen zeggen werk maken van een socialisme waarbij mensen willen "investeren in gemeenschappelijke vooruitgang".

Vlaams karakter

De kersverse voorzitter zette ook het Vlaamse karakter van de sp.a in de verf. "Wij zijn een 100 procent Vlaamse partij. Maar ik ben het beu dat het begrip Vlaanderen beperkt wordt tot pessimisme en conservatisme", klonk het. "Wij staan voor waarden als rechtvaardigheid, vooruitgang en gezamenlijk investeren in vooruitgang. Dat is ons Vlaanderen."

Regeringsonderhandelingen

Hoewel Tobback nu de voorzittersfakkel overneemt, is het de bedoeling dat afscheidnemend voorzitter Gennez nog een deel van de regeringsonderhandelingen verder opvolgt. Zo is afgesproken dat Tobback Gennez pas vervangt na het afronden van het communautaire luik. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners