Bruno Tobback: ‘Duur loopbaan is belangrijker dan pensioenleeftijd’

Bruno Tobback (SP.A) benadrukt dat de duur van de loopbaan een belangrijker element is om de vergrijzing aan te pakken, dan de pensioenleeftijd. ‘Enkel met leeftijd rekening houden is onrechtvaardig.’

SP.A-voorzitter Bruno Tobback vindt het goed dat CD&V bij monde van parlementsleden Peter Van Rompuy en Robrecht Bothuyne bezorgd is over de betaalbaarheid van de pensioenen, maar wil dat met meer dan enkel het leeftijdscriterium rekening wordt gehouden.

“Het criterium ‘duur van de loopbaan’ is voor SP.A belangrijker en eerlijker dan de leeftijd”, zegt Tobback.

Enkel met de leeftijd rekening houden, meent de voorzitter, “is een redelijk onrechtvaardige manier om het probleem van de vergrijzing en de betaalbaarheid van de pensioenen aan te pakken”. De gezonde levensverwachting die Bothuyne en Van Rompuy aanhalen, kan niet als enige criterium worden gebruikt want dat zou “niet correct” zijn en “ongelijkheid creëren”.

SP.A: ‘Hooggeschoolden leven langer dan laaggeschoolden’

“Niet iedereen blijft even lang gezond, de gezonde levensverwachting varieert helaas sterk naargelang het soort werk en opleidingsniveau”, legt Tobback uit. “Hooggeschoolden leven langer dan laaggeschoolden (die vaak ook fysiek zwaarder werk doen), blijkt uit verschillende onderzoeken.”

Bovendien leidt het leeftijdscriterium ertoe dat wie op zijn achttiende begint te werken een loopbaan van meer dan 50 jaar zal nodig hebben voor een volledig pensioen, terwijl iemand die tot 25 studeert nog altijd maar 45 jaar zal moeten werken voor een pensioen dat nog altijd hoger zal liggen wegens waarschijnlijk beter betaald tijdens die loopbaan, aldus de voorzitter.

Banen voor 55-plussers

Tegelijk moet erover gewaakt worden dat er banen beschikbaar blijven voor 55-plussers. “Aangezien het in de huidige arbeidsmarkt al niet meer evident is om nog een job te vinden boven de 55 dreigt een pak langer werken voor heel veel werknemers gewoon een onhaalbare opdracht te worden.”

“Ieder beleid dat geen rekening houdt met die realiteit”, besluit Tobback, “is bijna per definitie gedoemd om te mislukken.”

Groen: ‘Focus op leeftijd is achterhaad en onrechtvaardig’

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt vindt de focus van CD&V op de pensioenleeftijd “achterhaald” en “fundamenteel onrechtvaardig”. Langer werken moet voor de groenen op een rechtvaardige en werkbare manier gebeuren. Ze vinden dat er rekening moet worden gehouden met het minimum aantal loopbaanjaren en dat de werknemers garanties moeten krijgen op rustperiodes en afwisseling.

Dat met CD&V de traditionele partijen nadenken over “de fundamentele hervormingen waar ons land nood aan heeft”, onthaalt De Vriendt positief. Net als SP.A-voorzitter Bruno Tobback vindt hij echter dat de focus te eenzijdig op de leeftijd komt te liggen. “De pensioenlat voor iedere werknemer op dezelfde hoogte leggen zowel voor een universitair als voor een bediende zoals CD&V doet, is niet rechtvaardig.”

‘Rekenen in loopbaanjaren is transparanter’

De fundamentele uitdaging, gaat De Vriendt verder, is het mogelijk maken van langer werken middels “werkbaar werk”. Als de loopbanen hervormd worden zodat werknemers langer aan de slag blijven, kan alvast de feitelijke pensioenleeftijd opgetrokken worden en de kloof met de wettelijke pensioenleeftijd verkleind worden. “Dat kan onder meer door de invoering van één jaar ongemotiveerd tijdskrediet om af en toe de loopbaan te kunnen onderbreken, meer garanties in te bouwen op een switch tijdens de loopbaan en na te denken over een betere inzet van de expertise van oudere werknemers op de werkvloer.”

In plaats van met de pensioenleeftijd, moet meer met het aantal gewerkte jaren rekening gehouden worden, zegt De Vriendt nog. “Rekenen in loopbaanjaren is transparanter, geeft de werknemer meer vrijheid om zijn of haar eigen carrière uit te stippelen en is rechtvaardiger ten opzichte van werknemers die al op zeer jonge leeftijd zijn beginnen te werken.”

Sonja Becq (CD&V) niet akkoord met partijgenoten

Binnen CD&V is niet iedereen het eens met het voorstel van Bothuyne en Van Rompuy. CD&V-Kamerlid Sonja Becq vindt het geen goed idee om de pensioenleeftijd en de loopbaanduur aan de levensverwachting te koppelen. “Redeneren in termen van loopbaan is rechtvaardiger dan in globale levensverwachting”, reageert ze via facebook.

“We werken nog steeds gemiddeld maar 39 jaar in plaats van 45. Laat ons daar aandacht voor hebben”, schrijft de specialiste in sociale zaken en pensioenen op haar facebookpagina.

Volgens Becq is redeneren in termen van loopbaan bovendien rechtvaardiger dan in globale levensverwachting. De kloof in de levensverwachting tussen geschoolden en ongeschoolden neemt immers toe. “Met of zonder diploma maakt 7,5 jaar verschil uit”, argumenteert ze. En wat met zware beroepen of aangepast werk? “Een grondig inhoudelijk debat is nodig, geen algemene clichés”, besluit ze. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content