Bruno Tobback: ‘Discours N-VA botst op limieten’

© Belga
François Brabant
François Brabant Politiek redacteur bij Le Vif/L'Express

Volgens Bruno Tobback botst het discours van de N-VA op haar limieten. ‘Nu hij burgemeester is, is het plaatsgebrek in de scholen de fout van de Vlaamse regering. En niet meer van de burgemeester.’

Bruno Tobback, voorzitter van SP.A, spreekt zich in een interview met Le Vif/L’express, het zusterblad van Knack, uit over Bart De Wever, de zesde staatshervorming en Didier Reynders, “de nieuwe marxist”.

Bart De Wever blijft de populairste politicus van Vlaanderen, werpt Le Vif-L’Express op. “Zijn discours begint op de limieten te botsen,” meent Tobback. “Dat zien we in Antwerpen. Voor hij burgemeester was, was het plaatsgebrek in de scholen de fout van de burgemeester (Patrick Janssens, SP.A). Nu hij burgemeester is, ligt het aan de Vlaamse regering.”

Le Vif/L’Express komt ook terug op de uitspraak van Tobback dat “de pers haar taak niet meer doet” in dit land. “De Wever zei dat de koning best kon zwijgen over de jaren 30, aangezien de rol die zijn vader had gespeeld tijdens de oorlog. Niemand wees erop dat de consequentie van die uitspraak is dat meerdere politici in dit land ook moeten zwijgen wegens de rol die hun ouders speelden tussen 1940 en 1945.”

Een sneer richting De Wever zelf? “Ik spreek me daar niet over uit. Ik constateer enkel dat de Vlaamse beweging altijd de amnestie-eis heeft verdedigd. Ik ga akkoord met hen dat de kinderen niet moeten veroordeeld worden voor de daden van hun ouders. Maar als je dan zelf zo’n zaken gaat zeggen als het je uitkomt…”

Bruno Tobback: ‘Ik reken op Didier Reynders, de nieuwe marxist’

Over Arcelor-Mittal ziet Tobback alvast een, ironische, reden om optimistisch te zijn: “Ik hoorde Didier Reynders (MR) pleiten voor de nationalisering van de staalindustrie, ik heb dus goede hoop. Ik reken op Didier-de-nieuwe-marxist. Niet enkel om te helpen snijden in de loonkosten, wat veel jobs kan redden, maar ook om de inkomsten uit kapitaal te gaan belasten.”

Tobback noemt het verhogen van de pensioenleeftijd tot 67 “voorlopig” een onzinnige discussie. “Voor wie al 20 of 25 jaar werkt, is het compleet taboe. Maar we moeten eerlijk zijn tegen de jeugd. Ik moet mijn dochter van 14 niet wijsmaken dat ze op 65 jaar met pensioen zal gaan. Men moet tenminste de helft van zijn leven werken.”

Bruno Tobback: ‘Zesde staatshervorming moet toch een generatie rust geven’

Zal België ooit communautaire vrede kennen? Tobback: “Mijn hele leven is getekend door staatshervormingen. Dat moet op een dag stoppen. Of we gaan naar twee onafhankelijke landen, of we vormen een federatie die werkt. De zesde staatshervorming is daartoe in staat – het moet alleszins de ambitie zijn om ermee tot stabiliteit te komen. Het idee van Johan Vande Lanotte, een federatie met vier: Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitstalige gemeenschap, kan het eindunt zijn. Voor de duur van een generatie alleszins.”

Het volledige interview met Bruno Tobback vindt u op 8 februari in Le Vif/L’Express.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content