Brugge: Sp.a klopt CD&V na hertelling

In Brugge is sp.a uiteindelijk de grootste partij geworden, net voor CD&V. De uitslag liet uren op zich wachten, omdat er in enkele bureau’s herteld moest worden.

De sp.a eindigde met 26,8 procent van de stemmen. De partij van lijsttrekker Renaat Landuyt haalt er 14 zetels binnen, tegenover uitdager CD&V van Dirk De fauw, die met 26,6 procent van de stemmen 13 zetels pakt.

Landuyt haalde ook meer voorkeurstemmen en wordt dus burgemeester. Landuyt kreeg 12.499 voorkeurstemmen, De Fauw 10.453.

Problemen

Lange tijd was de strijd om de sjerp in Brugge erg spannend. Sp.a en CD&V lagen nek-aan-nek. Twee stembureau’s – waar door een technisch probleem met usb-sticks manueel herteld moest worden – leverden vertraging op voor de definitieve uitslag.

Nog voor die bekendgeraakte, startte sp.a wel al coalitiegesprekken met CD&V.

Vlaams Belang weggeveegd

De N-VA klokt in Brugge af op 19,79 procent en haalt 10 zetels binnen. Open Vld haalt 10,99 procent, goed voor 5 zetels. Groen strandt op 8,84 procent en 6 zetels.

Vlaams Belang is gekrompen tot 5,40 procent, een achteruitgang van zo’n 10 procent. Vlaams Belang behoudt 3 zetels. Lijst Dedecker moet het met slechts 0,50 procent zonder verkozenen stellen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content