Brochure moet Syriëstrijders op andere gedachten brengen

De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken verspreidt net voor de zomervakantie een brochure die moet voorkomen dat jongeren naar Syrië trekken om er te strijden.

‘Zet je verontwaardiging om in positieve actie en laat je niet verleiden om je ter plaatse in het Syrische conflict te gooien.’ Met die boodschap verspreidt de FOD Binnenlandse Zaken vlak voor de zomervakantie, een brochure die de inzet van jongeren, maar ook volwassenen, wil afstemmen op humanitaire acties.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) organiseerde de voorbije maanden al verschillende overlegmomenten, onder meer met burgemeesters, over het probleem van jongeren die naar Syrië trekken om er tegen het regime van president Assad te vechten. Daarbij werd ook een brochure aangekondigd. Die folder, met als titel: ‘De Syrische bevolking helpen? Ja, maar hoe?’, wordt naar gemeenten en verenigingen gestuurd, met de bedoeling dat ze ook in scholen en jeugd- en wijkverenigingen terecht komen.

Syriërs willen geen buitenlandse strijders

“We moeten er alles aan doen opdat mensen de juiste keuze maken bij het omzetten van hun emotie en verontwaardiging, zodat ze niet in de val van de rekruteerders lopen”, stelde de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) bij de voorstelling van de brochure. Zijn Mechelse collega Bart Somers (Open VLD) noemde het een “positieve waarde” dat jongeren geen onverschilligheid tonen bij de ellende in Syrië.

“We staan helemaal aan de kant van de verontwaardiging, maar we moeten jongeren proberen ervan te overtuigen geen dwaasheid te begaan door naar Syrië te trekken om er als kanonnenvlees te dienen.”

Somers merkte op dat de folder een bouwsteen is, maar geen wonderoplossing. De tekst benadrukt dat de Syriërs zelf geen buitenlandse strijders in hun land willen. Bovendien betekent vertrekken zoveel als je leven riskeren of het risico lopen verminkt terug te keren. Ook vraagt de brochure rekening te houden met je familie en vrienden en maakt hij de jongeren erop attent dat terugkeren bijzonder moeilijk is: wie terugkomt maakt het voorwerp uit van een systematische opvolging en er zijn ook jongeren die ter plaatse vastzitten omdat hun terugkeer wordt verhinderd.

Syrië helpen tijdens zomermaanden

De lancering valt samen met de ruimere operatie ‘Hoe kan je de Syrische bevolking helpen tijdens de zomer?’. Minister Milquet hoopt dat de zomermaanden een periode van actie voor Syrië kunnen zijn.

Daarbij lanceerde het Consortium 12-12 een nieuwe oproep voor zijn fondsenwervingscampagne ‘Syrië: levens redden.’ Daarmee werd dit jaar 2,2 miljoen euro opgehaald, maar om aan de basisbehoeften voor dit jaar te voldoen, is 6 tot 8 miljoen euro nodig, lichtte voorzitter Eric Todts toe.

Internationaal is sprake van 3,7 miljard euro. Ter herinnering: meer dan vier miljoen mensen zijn ontheemd in eigen land en nog eens 1,6 miljoen Syriërs zijn gevlucht naar de buurlanden. Tegen eind dit jaar zou dat aantal kunnen oplopen tot 2 miljoen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content