Brits afluisterschandaal

© Reuters

2011 was een doemjaar voor de sensatiekrant News of the World (NotW). De Britse tabloid van mediamagnaat Rupert Murdoch kwam in opspraak door een afluisterschandaal. Na een politieonderzoek bleek dat de zondagskrant 803 mensen had afgeluisterd, zowel beroemdheden als Tony Blair en Kate Middleton als slachtoffers van misdaden en hun nabestaanden. Zo kwam de krant vooral in een slecht daglicht door het hacken van de telefoon van de vermoorde Milly Dowler. Doordat de krant haar voicemails had besluisterd, dachten haar ouders dat ze nog in leven was. Later bleek ze dan al vermoord te zijn.

Van de kernramp in Japan tot de Arabische Lente tot een wereldwijde economische crisis. 2011 werd gekenmerkt door historische gebeurtenissen die onze wereld de komende jaren ongetwijfeld verder zullen beïnvloeden.

News of the World betaalde ook agenten en detectives om aan nieuws te geraken. De Britse tabloid kwam in 2005 al in opspraak door vermoedens dat ze ook voicemails van nabestaanden van de aanslagen in Londen onderschept had. Dat werd dit jaar ook bewezen. De krant was al langer berucht voor haar schaduwpraktijken maar door het laatste schandaal werd Murdoch moreel verplicht de boeken neer te leggen. Daarmee kwam er een einde aan de 168-jarige geschiedenis van de populaire krant. Het afluisterschandaal deinde na het opdoeken van NotW uit naar andere tabloids. Zo bleek ook The Sun zich aan dergelijke praktijken te wagen. Journalisten uit de Daily Mirror luisterden ook al hun hoofdredacteur af.

De kwesties deden vragen rijzen over journalistieke ethiek. In Groot-Brittannië gaan steeds meer stemmen op om de macht van de Britse media in te perken. De Britse premier David Cameron heeft daarom een onderzoek bevolen naar de geldende praktijken in de Britse media.

Ook in België laaide het debat rond journalistiek en ethiek dit jaar weer op. Zo publiceerde het weekblad Story pikante sms’jes van Yves Leterme aan zijn minnares. Criticasters zeiden dat Story de grens van het journalistieke fatsoen had overschreden en enkel uit was op sensatie. Het weekblad zelf zei dat de publicatie politiek en maatschappelijk relevant was. (MVB)

Partner Content