‘Briers is minder partijpolitiek doordrenkt, maar geen onafhankelijke kandidaat’

© Belga

Open VLD en N-VA zijn op ramkoers over de benoeming van de Oost-Vlaamse gouverneur. Drie vragen aan Knack-redacteur Ann Peuteman: Waarom kan de Open VLD zich niet neerleggen bij de keuze van de N-VA? Heeft Open VLD een punt met haar kritiek? Kan Jan Briers nog functioneren?

Open VLD weigert zich neer te leggen bij de voordracht van N-VA voor de nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen. Zij schoven directeur van het Festival van Vlaanderen Jan Briers naar voren. Minister van Justitie Annemie Turtelboom noemt de voordracht van Jan Briers ‘een schijnmanoeuvre van N-VA’. En dus willen de liberalen dat de Vlaams regering de procedure overdoet. N-VA blijft ook bij haar standpunt: Vlaams minister Geert Bourgeois zei “niet van plan te zijn met Open VLD te onderhandelen.” Drie vragen aan politiek redacteur van Knack Ann Peuteman. Waarom kan de Open VLD zich niet neerleggen bij de keuze van de N-VA voor een onafhankelijk en partijloze kandidaat als Jan Briers?

Ann Peuteman: Om te beginnen vinden ze Jan Briers bij de Open VLD niet echt een onpartijdig kandidaat en dat is hij ook niet: wie door een bepaalde partij wordt voorgedragen, kan de facto niet meer volledig onafhankelijk zijn. Al is zo iemand natuurlijk wel minder doordrenkt met partijpolitiek dan actieve politici. Het grootste voordeel is natuurlijk dat een partij met zo’n kandidaat de schijn opwekt niet op de postjes uit te zijn, en dat werkt de politieke concurrentie vaak danig op de zenuwen. Dat was bijvoorbeeld ook zo toen de SP.A in 2005 de partijloze Jozef Deleu voordroeg om in de raad van bestuur van de VRT te gaan zitten. Het grote verschil was wel dat Deleu als schrijver en cultuurminnaar heel bruikbare expertise bij de VRT binnenbracht. In het geval van Briers is het minder duidelijk of zijn ervaring hem in de provincie zal helpen.

Door niet Siegfried Bracke, die toch elders nodig is, maar iemand van buiten de partij naar voren te schuiven, kon de N-VA iedereen dus te snel af zijn zonder er al te opportunistisch uit te komen. Niet zozeer de macht van een gouverneur is voor de N-VA interessant maar wel het feit dat de partij nu ook op dat bestuursniveau aanwezig is. Al even symbolisch is het voor een traditionele partij als de Open VLD om haar laatste gouverneurszetel te verliezen. Zeker omdat ze die al had toegezegd.

Heeft de Open VLD een punt als ze zegt dat deze gang van zaken niet correct is?

Ann Peuteman: Wettelijk is er op zich niets mis mee. Het klopt ook dat de goedkeuring van de federale regering vroeger niet meer dan een formaliteit was. De enige reden dat het daar wordt tegengehouden en niet op Vlaams niveau is omdat de Open VLD in Vlaanderen in de oppositie zit.

Wel blijkt de procedure voor de benoeming van een gouverneur, waarbij in de eerste plaats wordt gekeken welke politieke partij aan zet is, niet meer van deze tijd te zijn. Iemand het gouverneurschap aanbieden om hem te belonen, weg te promoveren of om een statement te maken, leunt wel heel sterk aan bij wat men graag oude politieke cultuur noemt. Een transparantere en objectievere procedure zou het provinciale bestuursniveau wellicht ten goede komen en een moderner imago bezorgen. Een mogelijkheid zou zijn om de provincieraad iemand te laten voordragen, zoals een gemeenteraad de burgemeester naar voren schuift. Maar het zou al een stap vooruit zijn als de Vlaamse regering haar kandidaat aan het Vlaams Parlement zou voorleggen.

Zou Jan Briers na alle controverse en tegenwind nog kunnen functioneren als gouverneur, toch een functie van bruggenbouwer, iemand die leiding geeft over de partijgrenzen heen?

Ann Peuteman: Eens de gouverneur op zijn plaats zit, zal dat geen probleem meer zijn. Vandaag is er een machtsstrijd aan de gang. Eens die beslecht is, zal de rust gauw genoeg weerkeren en zal het provinciale bestuursniveau weer uit het voetlicht verdwijnen. Tenzij Briers zijn job echt niet naar behoren invult natuurlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content