Brexit kost Belgische belastingbetaler 500 miljoen per jaar

29/06/16 om 07:50 - Bijgewerkt om 07:50

De keuze van de Britten om de Europese Unie te verlaten blijft schokken veroorzaken. Ook België blijft niet gespaard: als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stap, zal ze daar financieel niet meer aan bijdragen. Dan zal de Belgische belastingbetaler jaarlijks 500 miljoen extra moeten ophoesten.

Brexit kost Belgische belastingbetaler 500 miljoen per jaar

© AFP

De Britten zijn een van de belangrijke financiers van de Europese Unie. Dit jaar storten ze in totaal 19,8 miljard euro aan de EU-begroting. Dit is bijna 14 procent van de totale begroting van 142,2 miljard. De Belgische bijdrage voor 2016 is begroot op 5,5 miljard euro of nog geen 4 procent van het totaal. De Britten hebben wel bedongen dat ze sowieso 5,2 miljard terugkrijgen, de zogenaamde 'rebate'.

Alle EU-landen ontvangen ook geld van de EU. De laatste beschikbare cijfers dateren van 2014 en toen ontving het VK 6,9 miljard uit de EU-begroting, terwijl het toen 14,1 miljard betaalde. Het VK was toen dus een netto betaler voor een bedrag van 7,2 miljard. Ondertussen zijn er nieuwe regels, de 'rebate' daalde. 'We mogen ervan uitgaan dat het Verenigd Koninkrijk nu netto tegen de 10 miljard euro bijdraagt aan de EU', zegt de specialist van de EU-begroting, professor Herman Matthijs (UGent en VUB).

Als het Verenigd Koninkrijk morgen uit de EU stapt, zal er dus 10 miljard minder beschikbaar zijn. De vraag rijst dan ook: wie zal dat betalen? 'Er zijn twee mogelijkheden', zegt Matthijs. 'Ofwel bespaart de EU op de uitgaven. Ofwel gaat men geld zoeken bij de EU-lidstaten en volgens het middelenbesluit van de EU wordt dan gekeken naar het welvaartsniveau van de lidstaten. De rijke EU-lidstaten zullen dus het gat moeten dichten. Bij een Brexit mag de Belgische schatkist zich verwachten dan ook verwachten aan een hogere Europese factuur. Een ruwe raming leert dat de Brexit de Belgische belastingbetaler rond de 400 à 500 miljoen euro per jaar kosten', aldus Matthijs in een opinie stuk voor Knack.be.

Onze partners