Brandweersirenes moeten 's nachts stiller

27/07/13 om 04:50 - Bijgewerkt om 04:50

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet verplicht brandweerkorpsen om een stillere nachtsirene op hun wagens te zetten. Zo worden de buren niet wakker wanneer het korps uitrukt.

Zo'n nachtsirene mag maximaal nog 95 decibel produceren en zal gebruikt worden tussen 22.00 en 06.00 uur. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Uitrukken met toeters en bellen

Brandweerwagens worden pas als prioritaire voertuigen beschouwd als zwaailichten en sirene ingeschakeld zijn. Dat gaf 's nachts problemen. "Veel korpsen zetten hun sirene 's nachts immers liever niet aan, omdat heel de buurt dan wakker is", zegt Donald Withouck, voorzitter van de Brandweervereniging Vlaanderen (BVV). Maar er volgden veroordelingen, en daarom besloten veel korpsen om 's nachts weer uit te rukken met alle toeters en bellen.

Nu is er met de stillere nachtsirene een nieuwe regeling, waarmee Binnenlandse Zaken het evenwicht hoopt te vinden "tussen de hoogdringendheid van de hulpdiensten en de rust van de mensen". Ook de dagsirene wordt gestandaardiseerd. Die moet 110 decibel voortbrengen, maar niet luider om gehoorschade te vermijden.

Brandweer reageert lauw

De nieuwe regeling gaat voor nieuwe wagens eind dit jaar van kracht, en de bestaande wagens moeten ten laatste tegen eind 2016 in regel zijn.

De brandweer reageert niet meteen enthousiast. "Het zal afwachten zijn of met 95 decibel omwonenden 's nachts blijven doorslapen", luidt het. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners