Bracke steekt hand uit naar CD&V en Open VLD

07/10/10 om 08:41 - Bijgewerkt om 08:41

"Ik heb het gevoel dat we met drie partijen op één niveau kunnen komen qua staatshervorming", zei N-VA-kopstuk Siegfried Bracke tijdens een debat.

Bracke steekt hand uit naar CD&V en Open VLD

© Belga

Siegfried Bracke steekt de hand uit naar CD&V en Open VLD voor het onderhandelen over een staatshervorming. "Ik heb het gevoel dat we met drie partijen op één niveau kunnen komen qua staatshervorming", zei hij tijdens een debat, verwijzend naar Open VLD-voorzitter Alexander De Croo en CD&V-kopstuk Rik Torfs.

Ook wat betreft de onderhandelingsmethode die hij voorstaat, liet Bracke in zijn kaarten kijken. Het lijkt hem "de evidentie zelf" dat de Vlamingen en Franstaligen eerst en vooral vastleggen wat ze nog samen willen doen.

Tijdens een debat dat georganiseerd werd door de Gentse afdeling van het Liberaal Vlaams StudentenVerbond (LVSV) zei Open VLD-voorzitter Alexander De Croo dat wat hem betreft de N-VA de leiding moet nemen en "iets naar voren moet schuiven".

"Als Bart De Wever nu zegt dat hij 'beschikbaar' is, dan noem ik dat een understatement. Als je 120 dagen lang de leiding uit handen hebt gegeven aan de PS, dan moet je die nu in handen nemen."

Of zijn partij aan de nieuwe gesprekken wil deelnemen, nu de onderhandelingen met zeven partijen minstens tijdelijk zijn stopgezet, laat De Croo afhangen van wat op tafel ligt. "Het gaat niet om de vraag wie mee doet, wel om de vraag wat we gaan doen.

Gezond boerenverstand

De Croo vindt dat de onderhandelende partijen, wie dat ook mogen zijn, eerst en vooral een manier zullen moeten vinden om voor vertrouwen te zorgen. "Eerst en vooral moeten we zeggen wat we nog samen gaan doen, zo neem je de onzekerheid over onderhandelingen zonder eindpunt weg", verwees hij naar de zogenaamde invulling van artikel 35 van de grondwet.

N-VA'er Siegfried Bracke beaamde en zei dat hij de aanpak van De Croo "de evidentie zelf" vindt. "Als je het steeds over minder eens bent, moet je gaan kijken wat je samen wilt doen. Ook dat is een Copernicaanse revolutie." Bracke zei dat zijn partij wel degelijk haar verantwoordelijkheid wil nemen, en noemde de keuze van de koning om enkel de zeven partijen te consulteren die al onderhandelden, "vreemd, want dat is een politieke keuze". Brackes "gezond boerenverstand" zegt hem dat nu moet gekeken worden of het niet lukt met andere partijen.

Hij solliciteerde daarbij openlijk naar de gunst van Open VLD en CD&V. Zonder hen bij naam te noemen, zei Bracke het gevoel te hebben dat de Vlaamse liberalen en christendemocraten met de N-VA op één lijn kunnen komen wat betreft de staatshervorming. Even voordien had Rik Torfs al laten verstaan dat CD&V "op inhoudelijk vlak achter N-VA blijft staan. We zijn altijd trouw geweest en zullen altijd trouw blijven."

Opgemerkt was ook dat Bracke zei "in principe" niet tegen een vermogensbelasting te zijn. "Er bestaan modellen die zeggen dat je zo'n belasting kunt heffen zonder aan het concurrentievermogen te raken. Maar die belasting zou dan wel in de plaats van andere belastingen moeten komen." Hoe dan ook, zei Alexander De Croo, als er vermogensbelasting in het regeerakkoord zit, "doet Open VLD niet mee".

Lees meer over:

Onze partners