Bracke: 'Openbare omroep die volksvertegenwoordiger zwijgen oplegt, zou historisch zijn'

21/05/15 om 18:53 - Bijgewerkt om 18:52

In een brief aan de vakbonden van de openbare omroep VRT laat de raad van bestuur weten dat ze het 'gepast vinden dat Siegfried Bracke de nodige terughoudendheid aan de dag zou leggen'. Dat in een reactie op de uitspraken van Bracke over een lijst met 'creatief uitgebluste' personeelsleden.

Bracke: 'Openbare omroep die volksvertegenwoordiger zwijgen oplegt, zou historisch zijn'

Siegfried Bracke © Belga

Kamervoorzitter en N-VA'er Siegfried Bracke is "van geen kanten" van plan om zich terughoudender op te stellen wanneer hij uitspraken doet over de VRT. De raad van bestuur van de openbare omroep had dat gesuggereerd in een brief aan de vakbonden van de VRT, maar daar wil Bracke dus niet van weten.

Vrije meningsuiting

De VRT-bonden zijn misnoegd na uitspraken van Bracke over een lijst met personeelsleden "die creatief een beetje uitgeblust zijn".

"De vakbond vindt dat blijkbaar oké. Dat is terug naar vroeger: de ziekte van voor 1996 is in alle frisheid terug", had de voormalige journalist gezegd in Knack.

De vakbonden ontkenden het bestaan van de lijst en drongen bij de raad van bestuur aan om in te grijpen. In een brief aan de vakbonden, die Belga kon inkijken, laat de raad van bestuur van de VRT weten dat de kwestie op 18 mei ter sprake kwam tijdens een vergadering. Bracke is nog steeds personeelslid van de VRT, maar is met politiek verlof en heeft als volksvertegenwoordiger de vrijheid om zijn mening naar buiten te brengen, stelt de raad van bestuur in de brief.

'Nodige terughoudendheid'

"De raad is niettemin unaniem van oordeel dat, gegeven zijn bijzondere positie, het gepast is dat de heer Bracke ter zake de nodige terughoudendheid zou aan de dag leggen", vervolgt het schrijven.

Bracke zelf is dat echter niet van plan. Hij was nog niet op de hoogte van de brief, maar merkte in een korte reactie nog fijntjes op dat het "een historisch feit zou zijn als de openbare omroep een volksvertegenwoordiger zou vragen om te zwijgen". (Belga/WB)

Onze partners