Bracke: 'Onvoorzichtig invoeren meerwaardebelasting kan gewone mens treffen'

16/11/14 om 14:40 - Bijgewerkt om 14:40

Kamervoorzitter Siegfried Bracke waarschuwt voor een 'ondoordachte invoering van een meerwaardebelasting op aandelen'. 'De PS heeft 25 jaar in de regering gezeten, waarom heeft zij dat dan niet ingevoerd?'

Bracke: 'Onvoorzichtig invoeren meerwaardebelasting kan gewone mens treffen'

Siegfried Bracke (N-VA) © BELGA

"Ik heb me geërgerd aan de discussie over de vermogenswinstbelasting. Er worden allerlei dingen op een hoop gegooid". Dat heeft Kamervoorzitter Siegfried Bracke zondag in Het Nieuws van VTM gezegd.

De N-VA'er waarschuwt voor een ondoordachte invoering van een meerwaardebelasting op aandelen en countert de kritiek van PS-kopman Elio Di Rupo. "Di Rupo heeft met zijn partij 25 jaar in de regering gezeten. Als hij vindt dat de beschaving staat of valt met de invoering van een vermogenswinstbelasting, waarom heeft hij ze dan in die periode niet ingevoerd?", aldus Bracke.

Discussie binnenskamers

De vermogenswinstbelasting zorgt al enkele dagen voor discussie binnen de federale regering. Kamervoorzitter Bracke herhaalt de oproep om de discussie binnenskamers te voeren. Maar wanneer een discussie oploopt, is het volgens hem niet slecht terug te grijpen naar het regeerakkoord. "En daarin is sprake van een tax shift, een verschuiving van de belastingen, maar geen verhoging van de belastingen".

Bracke waarschuwt tegelijk wel voor een "onvoorzichtige" invoering van een meerwaardebelasting op aandelen. "Dan riskeer je dat degenen die je wil pakken al gaan lopen zijn en dat je de gewone mensen met een aandelenpakket treft".

Bracke blikt ook terug op zijn eerste maand als Kamervoorzitter. Hij kende, onder meer dankzij de felle tussenkomsten van PS-politica Laurette Onkelinx, een woelige start. Bracke laat het niet aan zijn hart komen. "Ik zal als voorzitter al het mogelijke doen om goede debatten mogelijk te maken. Er is een regering met een duidelijk programma die keuzes maakt en dat leidt tot scherpe debatten. Alleen vind ik wel dat men daarbij best de minimale regels van de beschaafdheid in acht neemt". (Belga/WB)

Onze partners