Bracke gaat duel aan met Termont in Gent

31/01/12 om 15:00 - Bijgewerkt om 15:00

Het is officieel: Siegfried Bracke (N-VA) neemt het straks bij de gemeenteraadsverkiezingen op tegen Gents burgemeester Daniël Termont (SP.A).

Iedereen wist het al lang. Want wie anders zou in Gent de N-VA-lijst kunnen trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen? Zelf is Siegfried Bracke alvast voorbereid: hij heeft weer keurig een adres in Gent en laat zich er tegenwoordig ook af en toe zien. Maar ook de concurrentie is er klaar voor. Toch zeker zittend burgemeester Daniël Termont (SP.A).

Hij wist vorig jaar - na een paar mislukte pogingen in eerdere bestuursperiodes - een kartel te vormen met het in Gent nogal goed boerende Groen. Een progressieve dijk tegen een eventuele N-VA-tsunami zeg maar. Niet dat Termont echt bang moet zijn voor Bracke. De burgemeester is nog altijd ontzettend populair in Gent, en wordt ook geregeld een handje geholpen door de nationale media. Gisteren nog werd in de VRT-reeks God en klein Pierke een onderhoudende hagiografie van hem uitgezonden.

Quid Paars

Termont blijft dus nog wel even burgemeester. Veel twijfelachtiger is het of de paarse coalitie er nog standhoudt na 14 oktober. De SP.A en de Open VLD zijn al lang geen evenwaardige partners meer. Het is ook nog niet duidelijk hoe de Gentenaars zullen reageren op de nieuwe liberale lijsttrekker, Mathias De Clerck, die de naar het Vlaams Parlement vertrokken Sas van Rouveroij moet vervangen. Termont houdt bij hoog en bij laag vol dat hij echt niet van paars af wil, maar helemaal gerust zijn de liberalen er toch niet op.

Scherpe, rechtse oppositie

Wellicht treedt straks met een stevige N-VA-fractie een scherpe, rechtse oppositie aan. Dat zou voor een nieuwe schwung in de gemeenteraad kunnen zorgen, want de voorbije jaren kwam de enige consistente oppositie van het linkse Groen. Het Vlaams Belang ligt in Gent nog altijd op apegapen sinds de zogenaamde Belfortgroep zich van de rest van de fractie heeft afgescheurd. LDD wordt in de stad dan weer vertegenwoordigd door de van CD&V overgekomen Isabelle De Clercq, een dame met gevoel voor timing die haar overstap naar de N-VA ondertussen al heeft aangekondigd.

Gentse CD&V ruziet er op los

En CD&V? De Gentse christendemocraten hebben nog altijd niet verwerkt dat ze in 1989 uit de meerderheid zijn gegooid. Ze vinden hun tweede adem maar niet, raken het niet eens over een nieuwe kopman en ruziën er op alle mogelijke fora op los. Het resultaat is dat CD&V op negen maanden voor de verkiezingen in de touwen hangt en wéér geen geloofwaardige kandidaat-burgemeester voorhanden heeft.

Daardoor blijven nogal loze geruchten de ronde doen over de mogelijke import van het een of andere CD&V-gezicht, zoals Pieter De Crem of Joke Schauvliege. Daarnaast wordt er ook al jaren gespeculeerd over de komst van voormalig staatssecretaris Etienne Schouppe, die de afdeling goed heeft leren kennen doordat hij er als (onder)voorzitter van de partij keer op keer brandjes moest gaan blussen.

Maar welk wit konijn CD&V ook richting Gent stuurt, de kans is groot dat het niet veel meer zal kunnen doen dan de schade beperken en toekijken hoe Daniël Termont de aanvallen van Siegfried Bracke probeert te ontwijken.

Ann Peuteman

Onze partners