Bpost plaatst elektronisch slot op rode brievenbussen

25/10/16 om 05:55 - Bijgewerkt om 21:56

Om de drie dagen proberen dieven met vervalste facturen tot duizenden euro's te ontfutselen aan nietsvermoedende slachtoffers. Daarom rust bpost tegen eind dit jaar 2.500 rode bussen uit met een elektronisch slot.

Bpost plaatst elektronisch slot op rode brievenbussen

Een oude brievenbus in Halle © BELGA

Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Al sinds enkele jaren 'vissen' fraudeurs facturen uit de bekende rode brievenbussen. Daarna kopiëren ze een brief, veranderen het rekeningnummer van het bedrijf door dat van henzelf en wachten ze tot de nietsvermoedende klant zijn rekening betaalt.

De gevolgen kunnen bijzonder zwaar zijn, zo blijkt uit een onderzoek.

"In drie weken heb ik blijkbaar voor 60.023,50 euro gestort op een valse rekening. Mijn leveranciers lieten mij weten dat er nog onbetaalde facturen openstonden en dat zij mij in gebreke gaan stellen", luidt een van de vele noodkreten bij bpost.

Gleuf aan de zijkant

Om factuurfraude tegen te gaan, werkt bpost momenteel aan extra beveiliging van de rode brievenbussen, zo laat minister van Post Alexander De Croo (Open VLD) weten. "Tegen eind dit jaar worden 2.500 bussen uitgerust met een elektronisch slot", zegt hij. Dat is een brievenbus op vijf. Op een honderdtal plaatsen gaat het om een compleet nieuw type brievenbus. "Die heeft een gleuf aan de zijkant, is steviger en beschikt over interne beveiliging."

Hoe de elektronische beveiliging precies werkt, legt de minister niet uit.

(Belga/RR)

Onze partners