Boze boeren vallen politie aan met melk

26/11/12 om 07:09 - Bijgewerkt om 07:09

In Brussel hebben boze boeren de politie aangevallen met melk. De politie reageerde met traangas en met de matrak.

Om de actie tegen de 'onhoudbare toestand' van de Europese melkproducenten kracht bij te zetten, hebben melkveehouders circa 15.000 liter melk geloosd tegen de gevel van een gebouw van de Europese Unie in Brussel. Daar vergaderden op dat ogenblik Europarlementsleden.

Melk en traangas

De ontevreden melkveehouders overgoten ook de politiemacht met melk, die met de matrak en traangas repliceerde. Nabij de ingang van het Luxemburgstation werd ook een tiental banden in brand gestoken.

Volgens het European Milk Board Office (EMB) nemen meer dan tweeduizend melkproducenten uit België en veertien andere Europese landen deel aan de manifestatie maandag en dinsdag voor het Europees parlement. De actievoerders vragen een meer rechtvaardige prijs voor melk in Europa.

800 tractoren

In totaal zijn 800 tractoren Brussel binnengereden. Met een luidruchtig concert van geluidstoeters arriveerden meerdere tientallen tractoren op het Luxemburgplein, rechtover het Europees parlement. De andere tractoren verzamelden aan het Jubelpark.

"Vandaag zijn tal van federaties vertegenwoordigd: Duitse, Nederlandse, Poolse, Franse, Spaanse, Deense en Ierse", aldus Anton Sidler, een landbouwer uit Normandië en lid van de EMB.

Consumenten

Voor Erwin Schöpges, voorzitter van de Belgische EMB-sectie, "is het tijd dat de Europese Unie haar landbouwers en de consumenten verdedigt, en niet langer de grote industriëlen. Dat is de reden waarom we in Brussel zijn samengekomen."

Ook de Belgische melkveehouders maakten de verplaatsing voor deze Europese actie. "We kennen echt geen uitweg. We zijn verplicht vee te kweken omdat wij niet kunnen diversifiëren. De grond bij ons kan niet bewerkt worden", aldus Ghislain en Benoît, twee landbouwers uit de regio Verviers.

"Maandagavond zullen de landbouwers rechtstreeks met Europarlementsleden kunnen spreken, tijdens een debat op het Luxemburgplein, om hen te sensibiliseren voor de problemen van de sector", aldus Schöpges. (Belga/TE/EE)

Lees meer over:

Onze partners