Bourgeois: 'We leggen neutraliteitsprincipe pas in 2014 op tafel'

29/05/13 om 16:10 - Bijgewerkt om 16:10

Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA) ziet er geen probleem in dat zijn partij enerzijds pleit voor neutraliteit bij loketambtenaren, maar dat hij daar zelf als minister anderzijds geen initiatieven rond neemt uit loyaliteit met de regeringspartners.

Bourgeois: 'We leggen neutraliteitsprincipe pas in 2014 op tafel'

© Image Globe

"Maar we willen dit wel op de tafel leggen in de campagne voor 2014 en ik sta te popelen om het debat erover te voeren", aldus Geert Bourgeois.

De N-VA maakte bekend dat de partij na de verkiezingen van 2014 het neutraliteitsprincipe voor alle gemeentelijke, Vlaamse en federale ambtenaren wil invoeren.

Open VLD: 'Gebrek aan politieke moed

Volgens Open VLD-politica Ann Brusseel botst dat N-VA-standpunt met een recent antwoord van N-VA-minister Bourgeois in het Vlaams Parlement. Begin mei zei minister Bourgeois daar namelijk dat er geen nood was om regelgevend op te treden en een neutraliteitsrichtlijn in te voeren voor Vlaamse en lokale ambtenaren.

Bourgeois reageert door te stellen dat er aan het regeringsstandpunt niets is veranderd. Het invoeren van een neutraliteitsrichtlijn staat niet in het regeerakkoord en het zou volgens Bourgeois daarom deloyaal zijn om dat alsnog op tafel te leggen. Tegelijk staat het partijen volgens hem vrij standpunten in te nemen in de campagne voor de verkiezingen van 2014.

Vlaams Belang: 'Wie gelooft deze man nog?'

Daarop kreeg Bourgeois een reeks verwijten naar het hoofd geslingerd. Zo sprak Ann Brusseel (Open VLD) van "een gebrek aan politieke moed". "Wie gelooft deze man nog?", vroeg Filip Dewinter (Vlaams Belang) zich af.

Groen: 'N-VA toont Januskop'

En volgens Bart Caron (Groen) toont de N-VA in dit dossier zijn Januskop. Een geprikkelde Bourgeois herhaalde daarop dat zijn partij het neutraliteitsprincipe op tafel zal leggen als ze mee kan besturen in 2014. "Ik sta te popelen om dit debat te voeren. Dit gaat over de rol van levensbeschouwingen in onze samenleving en over uiterlijke kentekens".(Belga/AVE)

Onze partners