Bourgeois vernietigt opnieuw beslissing gemeenteraad Rode

01/06/10 om 16:23 - Bijgewerkt om 16:23

Buitenlandse kiezers die zich in het Frans voor de verkiezingen hebben ingeschreven, mogen er niet aan deelnemen.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) heeft opnieuw een beslissing van de gemeenteraad van Sint-Genesius-Rode (gedeeltelijk) vernietigd.

De gemeenteraad had maandagavond beslist dat buitenlandse kiezers die zich in Rode hadden ingeschreven om deel te nemen aan de verkiezingen op de kiezerslijst te plaatsen, ongeacht de taal waarin dat gebeurde.

Daardoor werden ook de Franstalige aanvragen tot inschrijving aanvaard, wat volgens Bourgeois niet kan omdat het in strijd is met de taalwetgeving.

Faciliteiten gelden enkel voor de inwoners van de
faciliteitengemeenten, niet voor wie in het buitenland woont, aldus de minister.

Mogen niet deelnemen aan verkiezingen

Bourgeois heeft daarom de gemeenteraadsbeslissing vernietigd voor zover ze betrekking heeft op buitenlandse kiezers die een Franstalig formulier hebben gebruikt om zich in te schrijven.

Het gevolg is dat ze niet aan de verkiezingen op 13 juni mogen deelnemen. Kiezers die zich in Rode in het Nederlands hebben ingeschreven, worden wel op de kiezerslijst opgenomen.

Oproepingsbrieven al verstuurd

Eric Libert (FDF), schepen van burgerlijke stand in Sint-Genesius-Rode, liet dinsdagavond echter weten dat 'Bourgeois in snelheid werd gepakt'.

De Franstalige oproepingsbrieven zijn al verstuurd naar de Belgen in het buitenland die zich in het Frans hebben ingeschreven in de gemeente.

Op 26 mei had Bourgeois de beslissing vernietigd van de gemeenteraad van Rode om oproepingsbrieven voor de verkiezingen te laten versturen door Franstalige raadsleden.

Onze partners