Bourgeois vernietigt beslissing Rode over kiesbrieven

26/05/10 om 13:38 - Bijgewerkt om 13:38

De gemeenteraad besliste de oproepingsbrieven voor de verkiezingen door Franstalige raadsleden te laten versturen.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) heeft de beslissing vernietigd van de gemeenteraad van Sint-Genesius-Rode om de oproepingsbrieven voor de verkiezingen te laten versturen door Franstalige raadsleden.

De gemeenteraad van Rode besliste dinsdagavond om toch eigen kiesbrieven te laten drukken en versturen.

Nochtans had federaal minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) al aan Vlaams-Brabants gouverneur Lode De Witte gevraagd om Nederlandstalige kiesbrieven in de gemeente te verspreiden.

De gemeenteraad van Rode besliste de verspreiding van de documenten toe te vertrouwen aan negen Franstalige raadsleden. De Nederlandstalige leden van de raad keurden die beslissing niet goed.

Ze werd woensdag vernietigd door Bourgeois omdat het versturen van de oproepingsbrieven een bevoegdheid is van het college van burgemeester en schepenen.

De Vlaamse minister stelt ook vast dat het blijkbaar de bedoeling is om de oproepingsbrieven volgens taalaanhorigheid te verspreiden: Nederlandstalige brieven naar Vlamingen en Franstalige naar Franstaligen. Dat is onwettig, aldus Bourgeois.

Onze partners