Bourgeois vernietigt beslissing Linkebeek over oproepingsbrieven in taal van betrokkene

06/05/14 om 16:12 - Bijgewerkt om 16:12

Vlaams minister Geert Bourgeois vernietigt de gemeenteraadsbeslissing om in Linkebeek oproepingsbrieven voor de verkiezingen te versturen in de eigen taal van de inwoners.

Bourgeois vernietigt beslissing Linkebeek over oproepingsbrieven in taal van betrokkene

Geert Bourgeois © Belga

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois heeft de beslissing van de gemeenteraad van Linkebeek vernietigd om de oproepingsbrieven voor de verkiezingen aan de inwoners in hun eigen taal te versturen.

De gemeenteraad van de faciliteitengemeente Linkebeek besliste maandag 5 mei om de oproepingsbrieven voor de verkiezingen van 25 mei te versturen in de taal van de betrokkene. Maar minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois heeft de beslissing van de gemeenteraad meteen vernietigd.

"De beslissing is in strijd met de taalwetgeving zoals die wordt uitgelegd in de omzendbrieven Peeters en Martens en wordt bevestigd door de arresten van de Raad van State van 23 december 2004 en 19 juni 2008.

De regelgeving bepaalt dat de gemeente Linkebeek de oproepingsbrieven uitsluitend in het Nederlands aan de kiezers mag bezorgen, en dat de Franstalige inwoners het recht hebben een Franstalig exemplaar te verkrijgen op eenvoudig verzoek", aldus de N-VA-minister. (Belga/EE)

Onze partners