Bourgeois schiet SP.A-voorstel over KBC-geld af: 'Waar is uw zin voor verantwoordelijkheid?'

16/12/15 om 12:09 - Bijgewerkt om 12:17

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is niet te spreken over het voorstel van oppositiepartij SP.A om de terugbetaling van het KBC-geld te gebruiken voor schuldafbouw bij de steden en gemeenten. 'U wil de Vlaamse begroting in het verderf storten.' Volgens SP.A maakt Bourgeois een 'karikatuur' van het socialistische voorstel.

Bourgeois schiet SP.A-voorstel over KBC-geld af: 'Waar is uw zin voor verantwoordelijkheid?'

© Belga

Het Vlaams Parlement is woensdag gestart aan een begrotingsmarathon. Twee dagen lang gaan de partijen in de plenaire vergadering in debat over de begroting 2016. Oppositiepartij SP.A gaf voor aanvang van de vergadering al een schot voor de boeg door ervoor te pleiten om de vervroegde terugbetaling van de KBC-miljarden in te zetten voor schuldafbouw bij de steden en gemeenten.

Meerderheidspartijen N-VA, Open VLD en CD&V struikelden over elkaar om het SP.A-voorstel af te branden. Zo laakte Vlaams N-VA-fractieleider Matthias Diependaele op Radio 1 dat SP.A het geld al wil uitgeven vooraleer de overheid het in handen heeft. Vlaams Parlementslid Peter Van Rompuy (CD&V) tweette het volgende:

'Onverantwoord'

Vooral de kritiek van minister-president Geert Bourgeois is bikkelhard. Volgens hem zou het SP.A-voorstel de Vlaamse begroting 'in het verderf storten'.

'U wil dat we drie miljard euro in het rood gaan. Waar is uw zin voor verantwoordelijkheid? Het is onze plicht om de schulden die we zijn aangegaan voor de redding van KBC terug te betalen en niet te zeggen tegen onze kinderen 'we gaan jullie dat laten betalen''.

Joris Vandenbroucke (SP.A)

Joris Vandenbroucke (SP.A) © BELGA

Volgens SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke maakt Bourgeois daarmee 'een karikatuur' van het SP.A-voorstel. 'We willen schulden van gemeenten overnemen om hen zo financiële ademruimte geven'.

Maar volgens de fractieleiders van de meerderheid maakt SP.A daarmee een budgettaire 'redeneerfout'. Bovendien doet de Vlaamse regering al heel wat om de Vlaamse lokale besturen te ondersteunen, onder meer verwijzend naar de groeivoet van 3,5 procent in het Gemeentefonds. 'Dat is 80 miljoen euro extra, jaar na jaar', aldus CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel.

Open VLD-fractieleider Bart Somers wees er ook nog op dat de voorziene Vlaamse efficiëntiewinsten voor zijn stad Mechelen alvast veel groter zal zijn dan het 'SP.A-cadeautje, dat trouwens de Vlaamse begroting in de problemen brengt'.

'Exit Turteltaks?'

In een tweet stelt fiscaal expert Michel Maus voor om het KBC-geld veeleer te gebruiken voor het 'dekken van de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten'. (Belga/KVDA)

Onze partners