Bourgeois: 'Peumans tikt ons niet op de vingers, hij staat op procedure'

12/11/15 om 23:45 - Bijgewerkt op 13/11/15 om 00:37

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is het niet eens met Parlementsvoorzitter Jan Peumans (ook N-VA), die vindt dat de vergroening van de verkeersbelasting en de energieheffing niet via een amendement op het programmadecreet kan worden doorgevoerd. "Maar tegen zijn beslissing is geen beroep mogelijk".

Bourgeois: 'Peumans tikt ons niet op de vingers, hij staat op procedure'

Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement, en minister-president Geert Bourgeois © BELGA

Dat zegt Geert Bourgeois in Terzake.

Bourgeois wil daarom een afzonderlijk decreet maken om deze belastinghervorming door te voeren. Maar hij benadrukt dat dat ontwerpdecreet op een even snelle manier door het parlement behandeld moet worden.

De regeringsleider meent overigens dat het parlement zijn rol ook kan spelen bij een amendement op het programmadecreet. Ook dan kan er een debat in commissie gevoerd worden. Geert Bourgeois vindt, zegt hij, niet dat Jan Peumans de Vlaamse regering of minister Turtelboom (Open VLD) op de vingers tikt.

"Peumans hecht veel belang aan procedures, hij wil de programmawet zuiver houden. Hij heeft het Vlaams Parlement een smoel gegeven, maar ik verschil met hem van mening in die zin dat ik vind dat er ook bij een programmadecreet voldoende ruimte is voor maatschappelijke discussie", aldus Bourgeois.

(Belga/RR)

Onze partners