Bourgeois over PS: 'Liever wapens naar Saoedi-Arabië dan fruit naar Canada?'

20/10/16 om 11:59 - Bijgewerkt op 21/10/16 om 10:20

Zolang Wallonië het CETA-handelsverdrag tegenhoudt, kan België het niet goedkeuren, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Hij is wel hard voor de PS.

Bourgeois over PS: 'Liever wapens naar Saoedi-Arabië dan fruit naar Canada?'

© Belga

België kan het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA niet goedkeuren zolang Wallonië dat tegenhoudt. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois donderdag. De N-VA'er is niet mals voor de PS, die in de Waalse regering zit en daar het verdrag blokkeert. 'Die voert blijkbaar liever wapens uit naar Saoedi-Arabië dan appelen en peren naar Canada', zegt hij donderdag.

Lees hier wat u moet weten over het CETA-verdrag.

De goedkeuring van het CETA is een gemengde bevoegdheid, zowel het federaal niveau als de deelstaten moeten het goedkeuren, aldus Bourgeois donderdag. 'Daar kan niet van afgeweken worden, ook al heeft Vlaanderen er alle belang bij dat het goedgekeurd wordt.'

Met die opinie gaat Bourgeois in tegen Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. Zij pleitte er eerder voor dat de federale regering het CETA op eigen houtje zou goedkeuren. Maar dat is volgens Bourgeois 'tegen de wet'.

Bourgeois zegt wel dat het probleem bij Wallonië en bij de PS ligt. 'Het akkoord dat voorligt is nog veel beter dan wat het mandaat zegt, onder andere op vlak van geschillenregeling. Alle belangen die we moeten vrijwaren zijn gevrijwaard, onze gezondheidsnormen, onze productnormen, onze arbeidswetgeving... En vooral, we gaan veel meer kunnen exporteren naar Canada.'

Bourgeois begrijpt de PS niet. 'Magnette (Paul, Waals minister-president en PS'er, JVL) gaat met mij op pad naar het buitenland en zegt tegen mij: 'Ik wil me spiegelen aan Vlaanderen, jullie doen dat formidabel goed.' Als er een goed akkoord voorligt, zeggen ze neen.' (BELGA/JVL)

Onze partners