Bourgeois: Niet van plan om te onderhandelen met Open VLD

22/01/13 om 03:49 - Bijgewerkt om 03:49

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois wil van geen wijken weten in de rel over de gouverneur van Oost-Vlaanderen. De procedure is gevolgd, zegt hij: de federale regering adviseert, de Vlaams beslist.

De Open VLD, die wel in de federale, maar niet in de Vlaamse regering zit, blokkeerde vorige week de benoeming tot gouverneur van Jan Briers, de huidige directeur van het festival van Vlaanderen. De federale regering moet 'eensluidend' advies geven en de Vlaamse liberalen weigeren dat, omdat ze vinden dat N-VA hen een dictaat oplegt. Ergo de benoeming zit vast.

Uittredend gouverneur van Oost-Vlaanderen is de liberaal André Denys. Als Bourgeois zijn zin krijgt, moeten de liberalen die post dus inleveren.

'Formaliteit van tien minuten'

Geert Bourgeois veegde de bezwaren van de Open VLD in het VRT-programma Terzake fluks van tafel. "Ik heb bewust gekozen voor iemand die boven het politieke gewoel staat", zei hij. "Iemand die geen lidkaart heeft - niet van mijn partij en niet van een andere partij."

Daarover hoeft hij niet verder te onderhandelen, zei Bourgeois. "De wet voorziet niet in overleg, de wet voorziet dat er een advies gegeven wordt."

Bourgeois zegt hij het al vijf soortgelijke benoemingen heeft meegemaakt en doorgaans is dat volgens hem een formaliteit die is afgerond op tien minuten. Er zijn vanuit de federale regering nog nooit bezwaren geuit, zei hij, en deze keer was dat ook niet zo.

Bourgeois claimde dat Minister-president Kris Peeters tijdig had laten weten aan premier Di Rupo dat er een benoeming op komst was en wie die zou krijgen. Ook Open VLD was informeel gebrieft.

"Open VLD wist wat er zat aan te komen", zei Bourgeois. "Open VLD wilde dat iemand van hun obediëntie gekozen werd. Wij hebben gekoen voor iemand die niet partijpolitiek gebonden is.

Partijpolitiek spelletje
Bourgeois herhaalde veelvuldig dat er formeel niks mis is met de benoeming. Wie daarin een voorafspiegeling ziet van een N-VA-staat waar de Vlaamse regering haar dictaten oplegt aan de federale, die dwaalt, stelde hij.

Bourgeois herinnerde aan dat de bevoegdheid voor het benoemen van gouverneurs is overgeheveld naar de deelstaten en dat die hervorming mee goedgekeurd werd door de Open VLD. Bovendien werkt een gouverneur in hoofdzaak voor de Vlaamse regering, zei hij.

"Dit is wat in de bijzondere wet over de hervorming van de instellingen staat, het is niet geert Bourgeois die nieuwe regels uitgevonden heeft."

Blijft het feit dat Open VLD de zaak tegenhoudt. Zo lang er geen eensluidend advies is van het federale niveau, kan de benoeming niet doorgaan. "Ik ga niet als minister van binnenlands bestuur onderhandelen met een partij", zei Bourgeois. "Dat zou betekenen dat men daar inzet van maakt van een partijpolitiek spelletje."

Hoe moet het verder als er tegen de wettelijke deadline van 1 februari geen gouverneur klaarstaat? Bourgeois had geen waterdicht antwoord klaar. In het ergste geval moet er een interimgouverneur aangesteld worden. "Als die benoeming door de houding van de Open VLD geblokkeerd wordt, dan dragen zij daar de verantwoordelijkheid voor."

Arrondissementscommissaris wordt gouverneur ad interimAls er voor 1 februari dan geen nieuwe gouverneur in Oost-Vlaanderen is, wordt hoogstwaarschijnlijk Walter Dejaegher waarnemend gouverneur. Dat deelde het kabinet van de huidige gouverneur, André Denys, mee.

De 58-jarige Dejaegher is één van de drie arrondissementscommissarissen in Oost-Vlaanderen en kan het meeste anciënniteit voorleggen. Bovendien heeft hij Denys ook altijd vervangen tijdens zijn afwezigheid. Al is het wel de Vlaamse regering die hierover de knoop zal moeten doorhakken. (TV/EA)

Onze partners