Bourgeois: 'Geen grijs akkoord, maar een akkoord vol kleur'

26/07/14 om 17:28 - Bijgewerkt om 17:28

Het Vlaamse regeerakkoord is niet hardvochtig of asociaal, maar bevat moedige keuzes en doet wat nodig is, zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois na kritiek van de oppositie op het akkoord.

Bourgeois: 'Geen grijs akkoord, maar een akkoord vol kleur'

© Belga

Aan het slot van een dag vol debatten over de Vlaamse regeerverklaring was het aan de kersverse minister-president Geert Bourgeois (N-VA) om te reageren op de tussenkomsten en met name op de kritiek van de oppositiepartijen SP.A, Groen en Vlaams Belang, dat N-VA vooral verweet dat de vorming van een Vlaamse regering afhankelijk werd gemaakt van een oplossing op federaal niveau.

Bourgeois: 'Moeilijke en moedige keuzes'

Bourgeois toonde zich ontgoocheld over de kritische tussenkomsten. 'Het ging vooral over wat er niet in het regeerakkoord staat. Dat doet vermoeden dat er een gebrek is aan gefundeerde kritiek. Men blijft vaak steken in clichés of rekensommetjes die op niets gebaseerd zijn.'

Volgens Bourgeois worden in het akkoord wel degelijk 'moedige en moeilijke keuzes' gemaakt, zonder dat de belastingen verhoogd worden of de begroting in het rood gaat.

Bourgeois is het ook niet eens met de kritiek dat het akkoord hard en asociaal zou zijn. 'We gaan voor een samenleving waar iedereen in mee is', meent hij. Zo komen er sociale correcties voor mensen die het moeilijk hebben. Bourgeois gaf daarbij nog een sneer richting SP.A. 'Is het sociaal om 65-plussers die rentenier zijn of die een pensioen hebben van meer dan 2.000 euro, op een bescheiden wijze te laten bijdragen, en iemand die werkt voor een loon van 1.500 euro 250 euro te laten betalen? Waar zit het sociale beleid dan?'

En de socialisten kregen even later nog een tikje van de nieuwe regeringsleider: 'Ik heb ook geen alternatieven gehoord, tenzij de collega's van de socialisten hun geliefde kleur in het budget willen zien'.

De nieuwe minister-president counterde verder de kritiek dat het akkoord saai en kleurloos zou zijn. 'Dit is geen grijs akkoord. Dit is een akkoord vol kleuren, een zeer evenwichtig akkoord met veel opties, veel keuzes. Dit zijn de kleuren van de toekomst. Dit zijn de kleuren van vertrouwen, verbinden en vooruitgaan', besloot hij.

Open VLD: 'Belangrijkste regeerakkoord in geschiedenis van autonoom verkozen parlement'

Het regeerakkoord van de regering Bourgeois I is 'misschien wel het belangrijkste programma van een Vlaamse regering uit de geschiedenis van het autonoom verkozen Vlaams Parlement', zei Open VLD-fractieleider Bart Tommelein tijdens het debat over de regeerverklaring in het Vlaams Parlement.

Tommelein probeerde de kritiek van Groen-fractieleider Bjorn Rzoska als zou de inbreng van de Vlaamse liberalen beperkt zijn, te weerleggen. Volgens hem bevat het akkoord wel degelijk 'vele tinten blauw'.

Voorts probeerde hij nog de perceptie van een kille besparingsregering bij te sturen. 'Wij willen geen meerderheid die zich opstelt als een conservatief en koud rechts blok. Wij willen een meerderheid die zich met een open en vrije geest empathisch opstelt tegenover haar critici en ijvert voor een warme en solidaire samenleving.'

De Open VLD-fractieleider deed ten slotte een oproep aan Geert Bourgeois. 'Ik hoop dat u uw parlementaire reflex niet verleerd bent. We rekenen erop dat u het parlement de vrijheid laat om met eigen initiatieven het beleid mee vorm te geven.' (Belga/MI)

Onze partners