Bourgeois en Peeters houden tête-à-tête, Michel legt ook discrete contacten

08/07/14 om 21:07 - Bijgewerkt om 21:07

Geert Bourgeois en Kris Peeters hebben onder hun tweeën samen gezeten over de Vlaamse formatie. Ook federaal informateur Charles Michel legde discrete contacten.

Bourgeois en Peeters houden tête-à-tête, Michel legt ook discrete contacten

Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) © BELGA

Geert Bourgeois en Kris Peeters, de delegatieleiders van N-VA en CD&V voor de Vlaamse formatiegesprekken, hebben een tête-à-tête gehad zonder de andere onderhandelaars. Over het gesprek lekte niets uit. Informateur Charles Michel (MR) heeft eveneens in de grootste discretie verschillende contacten gelegd. Meer informatie wil men ook in de omgeving van Michel niet kwijt.

Een geplande bijeenkomst van de centrale werkgroep (met de acht Vlaamse hoofdonderhandelaars en hun sherpa's) werd vervangen door "bilaterales tussen de toponderhandelaars".

Terwijl links en rechts berichten over groeiende irritaties en spanningen opborrelen, bleef het lange tijd stil over de geplande bijeenkomst van de hoofdonderhandelaars en hun sherpa's. Wel raakte bekend dat delegatieleiders Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) dinsdagmiddag een onderonsje hebben gehad zonder de andere onderhandelaars. Over de inhoud van dat gesprek wordt de discretie bewaard.

In plaats van de geplande bijeenkomst van de centrale werkgroep zullen er dinsdag en woensdag "bilaterales tussen de toponderhandelaars" plaatsvinden, zo is te horen. Eerder op de dag had Peeters aan de eigen CD&V-fractie verslag uitgebracht van de onderhandelingen. Dinsdagavond houdt men bij N-VA een gelijkaardige interne terugkoppeling.

Geen Vlaamse regering op 11 juli

Een akkoord tegen de Vlaamse feestdag van 11 juli is al een tijdje van de baan. Het is afwachten hoe de agenda en het tempo van de onderhandelaars evolueert, maar de komende dagen moeten de onderhandelaars alvast rekening houden met een aantal evenementen en plechtigheden, gaande van de start van de vijfde Tour-etappe in Ieper woensdag tot de 11 juli-vieringen in Kortrijk en Brussel.

Michel onderhoudt did

Ook informateur Charles Michel heeft begin deze week in de grootste discretie verschillende contacten gelegd.

Maandag wordt de informateur opnieuw op het Paleis verwacht om er bij de koning verslag uit te brengen van zijn opdracht. Die werd vrijdag met tien dagen verlengd, nadat Michel op 27 juni doorkoning Filip het veld werd ingestuurd.

Twee dagen voordien was de informatie-opdracht van N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn poging een centrumrechtse coalitie te smeden, gebotst op een "non" van het CDH van Benoît Lutgen.

Di Rupo: 'Voor einde juli Waalse regering'

Dit weekend liet titelvoerend PS-voorzitter Elio Di Rupo noteren te verwachten dat er voor het einde van de maand een Waalse regering met PS en CDH zou zijn.

Verkleint het sluiten van akkoorden in de deelentiteiten de manouvreerruimte van Michel? "Zover zijn we nog niet", luidt het voorzichtig bij de MR. (Belga/SD)

Onze partners