Bourgeois en Muyters zullen eed afleggen in federaal parlement

01/07/10 om 16:55 - Bijgewerkt om 16:55

Daarvoor zullen ze even ontslag moeten nemen uit de Vlaamse regering.

De Vlaamse ministers Geert Bourgeois en Philippe Muyters (beiden N-VA) willen volgende week de eed afleggen tijdens de openingszitting van het federale parlement, Bourgeois in de Kamer en Muyters in de Senaat. CD&V, Open VLD, Groen! en Vlaams Belang reageren negatief.

Bourgeois en Muyters zullen voor hun eedaflegging even ontslag moeten nemen uit de Vlaamse regering. Na de eedaflegging zullen ze hun zetels overlaten aan hun opvolgers en zich onmiddellijk weer laten benoemen als Vlaams minister.

Muyters heeft momenteel geen parlementair mandaat om op terug te vallen omdat hij als Voka-topman rechtstreeks in de Vlaamse regering kwam. Bourgeois heeft dat wel. Hij was Vlaams parlementslid tot hij in de Vlaamse regering stapte.

Kritiek

Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) uit felle kritiek op de gang van zaken. Hij hekelt dat beide N-VA'ers 'de Vlaamse
instellingen misbruiken' voor hun persoonlijke politieke agenda.

Ook Open VLD-fractieleider Sven Gatz laakt de gang van zaken. Hij spreekt van een 'schadelijke carrousel'.

Filip Watteeuw, fractieleider van Groen! in het Vlaams Parlement, is al even streng. Hij vindt het verbazend hoe gemakkelijk Bourgeois en Muyters van het Vlaams naar het federaal parlement verkassen en weer terug. Het belang van het Vlaams niveau primeert dan toch niet voor N-VA, zo zegt Watteeuw.

Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter spreekt in een reactie van een 'politieke benoemingscarrousel' en 'zelfbedieningspolitiek'. Volgens hem dient de hele operatie enkel om Muyters een politiek opvangnet te bezorgen in de Senaat.

Onze partners