Bourgeois en Muyters nemen even ontslag uit Vlaamse regering

05/07/10 om 19:21 - Bijgewerkt om 19:21

Ze doen dat om dinsdag de eed te kunnen afleggen in respectievelijk Kamer en Senaat.

De Vlaamse ministers Geert Bourgeois en Philippe Muyters (beiden N-VA) hebben zoals ze eerder hadden aangekondigd tijdelijk ontslag genomen uit de Vlaamse regering om de eed te kunnen afleggen in Kamer en Senaat.

Muyters zal dinsdag tijdens de openingszitting van het federaal parlement de eed afleggen in de Senaat. Bourgeois doet hetzelfde in de Kamer.

Door de eed af te leggen heeft Muyters een terugvalpositie. Momenteel heeft hij geen parlementair mandaat om op terug te vallen omdat hij als Voka-topman rechtstreeks in de Vlaamse regering terecht kwam.

Over het motief van Bourgeois om de eed af te leggen in de Kamer bestaat geen duidelijkheid. Hij kan na een eventueel ontslag wel terug naar het Vlaams Parlement. De uitleg van Bourgeois voor zijn eedaflegging in de Kamer luidt dat een verkozene zijn zetel moet opnemen in de assemblée waar hij het laatst verkozen is.

Bourgeois en Muyters zullen hun zetels in Kamer en Senaat na de eedaflegging onmiddellijk overlaten aan hun opvolgers en woensdag in het Vlaams Parlement weer de eed afleggen als Vlaams minister.

De oppositiepartijen in het Vlaams Parlement hebben al felle kritiek geuit op die handelwijze. Meerderheidsfractie CD&V zal de plenaire zitting van woensdag boycotten uit protest tegen de gang van zaken.

Het Vlaams Parlement houdt woensdag net voor de nieuwe eedaflegging van Bourgeois en Muyters trouwens een actualiteitsdebat over de zaak.

Onze partners