Bourgeois dient gratieverzoek in voor ter dood veroordeelde VUB-wetenschapper

© Belga

Nu alle juridische mogelijkheden zijn uitgeput, kan enkel een gratie van Irans hoogste geestelijke nog voorkomen dat de doodstraf van Ahmadreza Djalali wordt uitgevoerd.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft aan de Iraanse ambassadeur een verzoek overhandigd om gratie te verlenen aan Ahmadreza Djalali, de Iraans-Zweedse wetenschapper en gastdocent aan de Vrije Universiteit Brussel voor wie in Iran de doodstraf dreigt. Dat gratieverzoek zal overgemaakt worden aan de hoogste geestelijke in Iran.

Enkele dagen geleden raakte bekend dat de doodstraf van Djalali uitvoerbaar is omdat de advocaat van de Iraans-Zweedse wetenschapper geen beroep heeft aangetekend tegen het doodstrafvonnis.

Bourgeois dient gratieverzoek in voor ter dood veroordeelde VUB-wetenschapper
© Belga

Minister-president Geert Bourgeois, die de zaak-Djalali al langer nauwgezet opvolgt, heeft dinsdag een gesprek gehad met de Iraanse ambassadeur. Die bevestigde dat er inderdaad geen beroep is aangetekend en dat de gerechtelijke procedure is afgerond. De enige overblijvende mogelijkheid is dat Djalali gratie zou krijgen. Zo’n gratie kan enkel verleend worden door de hoogste geestelijke in Iran.

Minister-president Bourgeois heeft daarom via de ambassadeur een gratieverzoek ingediend. Daarnaast zal Bourgeois ook opnieuw de Europese hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid Federica Mogherini aanschrijven over de kwestie. Europees Parlementsvoorzitter Antonio Tajani meldde woensdag tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg dat hij een protestbrief heeft gestuurd aan de Iraanse president Hassan Rohani.

Partner Content