Bourgeois: 'De Franstaligen willen staken tot de regering valt'

01/06/16 om 09:16 - Bijgewerkt om 09:19

Volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zijn de vele stakingen 'redeloos en onverantwoord.'

Bourgeois: 'De Franstaligen willen staken tot de regering valt'

Geert Bourgeois © Belga Image

De vele stakingen zijn redeloos en onverantwoord aan het worden. Dat zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in De Ochtend op Radio 1.

Het is een ideologische staking aan het worden aan Franstalige kant, zei Bourgeois. In navolging van Frankrijk wil men volgens hem staken tot de regering valt. "Het is met politieke vooringenomenheid: de regering-Michel moet vallen."

Weerslag op welvaart en jobs

In Vlaanderen was het draagvlak voor de spoorstaking volledig verdwenen, stelt de minister-president vast. "Het wordt duidelijk dat het noorden en het zuiden in een heel verschillende aanpak zitten", zegt hij. "Ik maak me grote zorgen omdat het zo'n grote weerslag heeft op onze welvaart en jobs."

Bourgeois wijst erop dat Vlaanderen naar een begroting in evenwicht gaat. "Mensen moet voor ogen houden hoe belangrijk het is dat we weer competitief worden. Andere landen in de Europese Unie hebben veel zwaardere inspanningen moeten doen."

Lutgen: 'Tijd om met witte vlag te zwaaien'

Delen

De Belgen moeten niet lijden onder deze stellingenoorlog tussen de MR/N-VA-regering en de vakbonden

Benoît Lutgen (CDH)

Benoît Lutgen, de voorzitter van de Franstalige centrumpartij CDH, roept de regering en de vakbonden op om enkele dagen van wapenstilstand in acht te nemen. De regering moet in die periode de maatregelen opschorten die de openbare diensten treffen, terwijl de bonden hun stakingen moeten stopzetten, aldus Lutgen.

"In het licht van de vastlopende sociale crisis, zouden alle partijen dankzij zo'n moratorium van verschillende dagen opnieuw op een serene manier rond de tafel kunnen gaan zitten. Daar kunnen ze dan komen tot nieuwe, constructieve oplossingen die iedereen ten goede komen en de blokkering van het land beëindigen", aldus de CDH-voorzitter.

Het is volgens Lutgen tijd om "met de witte vlag te zwaaien" en te erkennen dat alle partijen een stap moeten zetten. "De Belgen moeten niet lijden onder deze stellingenoorlog tussen de MR/N-VA-regering en de vakbonden", besluit hij.

(Belga/AVE)

Onze partners