Bourgeois: Brief Staatsveiligheid is 'maar een papiertje' - Vlaamse regering legt vandaag nog verklaring af

28/09/16 om 09:21 - Bijgewerkt om 13:52

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft zich scherp uitgelaten over het werk van de Staatsveiligheid in het Eandis-dossier. In de loop van de dag komt de Vlaamse regering nog met een verklaring over het dossier.

Bourgeois: Brief Staatsveiligheid is 'maar een papiertje' - Vlaamse regering legt vandaag nog verklaring af

© Belga

De veelbesproken brief waarin gewaarschuwd wordt voor het Chinese staatsbedrijf State Grid noemt Geert Bourgeois 'maar een papiertje'. Misschien kan er wel bespaard worden bij de Staatsveiligheid, zei Bourgeois aan VRT Nieuws.

Bourgeois legde zijn verklaring af voor de start van het Overlegcomité in de ambtswoning van de premier. Gevraagd naar een reactie op de brief van de Staatsveiligheid had Bourgeois een niet echt lovend antwoord klaar voor de inlichtingendienst. Hij noemde de brief die de Staatsveiligheid over Eandis en State Grid had gestuurd, 'een papiertje'.

Te vinden op internet

De Vlaamse minister-president toonde zich ook inhoudelijk kritisch voor het werk van de Staatsveiligheid. "Als de Staatsveiligheid niet meer kan bijeenbrengen dan wat je op 'open source' vindt, dan wat je op het net vindt, dan denk ik dat minister (van Justitie) Koen Geens gemakkelijk besparingen kan vinden", zei Bourgeois.

Naar eigen zeggen wil hij gerust in dialoog gaan over het dossier, "maar dan hopelijk op basis van meer informatie dan wat iedereen al lang wist. State Grid is een staatsbedrijf, daar hoef je geen zes maanden over te studeren, dat pluk je zo van het net".

Bij de federale regering zijn ze het niet eens met de uitspraken van de Vlaamse minister-president.

Federaal vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is niet opgezet met de opmerkingen van Bourgeois. Hij noemt de Staatsveiligheid "cruciaal voor ons veiligheidsbeleid"

Bij federaal CD&V-vicepremier Kris Peeters klinkt dat als volgt. "We moeten net meer investeren in de Staatsveiligheid, in de strijd tegen terreur. Het is goed dat iedereen voor eigen deur veegt. We moeten niet zeggen tegen elkaar waar we moeten investeren.

Groen vindt uitspraken 'een regelrechte schande'

Een "regelrechte schande" en "een minister-president totaal onwaardig". Björn Rzoska, Vlaams fractieleider voor Groen, reageert scherp op de uitlatingen van minister-president Geert Bourgeoisover de brief waarin de Staatsveiligheid waarschuwt voor de intrede het Chinese staatsbedrijf State Grid bij Eandis. "Verdedigt Bourgeois de belangen van de Vlaming of van een commerciële partner?", vraagt Rzoska zich af.

Bij de start van het Overlegcomité noemde Bourgeois de veelbesproken nota van de Staatsveiligheid "maar een papiertje". "Als de Staatsveiligheid niet meer kan bijeenbrengen dan wat je op 'open source' vindt, dan wat je op het net vindt, dan denk ik dat minister (van Justitie) Geens gemakkelijk besparingen kan vinden", voegde hij eraan toe.

'Bourgeois negeert alle rode lichten'

Björn Rzoska vindt het een "regelrechte schande" dat Bourgeois zich op deze manier uitlaat. "Hij negeert alle rode lichten. De Staatsveiligheid is een gespecialiseerd veiligheidsdienst, dit is een minister-president totaal onwaardig."

Rzoska vraagt zich ook af of Bourgeois wel met de Staatsveiligheid contact heeft opgenomen om het rapport te raadplegen waarop de brief is gebaseerd. Met zijn verklaringen zet Bourgeois bovendien zijn federale collega's in hun blootje, vindt Rzoska. "Eandis, nu de federale begroting... Blijkbaar denkt de minister-president steevast dat hij de waarheid in pacht heeft."

Ook debat over Septemberverklaring gestart met incident over Eandis

De Vlaamse regering zal in de loop van de dag met een verklaring komen over het Eandis-dossier. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois woensdag gezegd bij aanvang van het debat over de Septemberverklaring in het Vlaams Parlement. De verzamelde oppositie (Groen, sp.a en Vlaams Belang) eiste dat de regering-Bourgeois een eensgezind standpunt zou innemen in het heikele dossier. De verklaring van de regering volgt later op de dag.

Het Eandis-dossier blijft de gemoederen beroeren. Ook het debat in het Vlaams Parlement over de Septemberverklaring startte woensdag met een incident over het dossier. Alle oppositiepartijen vinden dat de regering dringend met een eensgezind standpunt moet komen.

De verklaring die minister-president Geert Bourgeois woensdagochtend aflegde in verband met de brief van de Staatsveiligheid gooide nog wat olie op het vuur. Zo noemde Bourgeois de brief "maar een papiertje". "Als de Staatsveiligheid niet meer kan bijeenbrengen dan wat je op 'open source' vindt, dan wat je op het net vindt, dan denk ik dat minister (van Justitie) Geens gemakkelijk besparingen kan vinden", klonk het nog.

Björn Rzoska (Groen) bestempelde die uitspraken als "choquerend". Ook Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) en Joris Vandenbroucke (sp.a) vinden dat de Vlaamse regering dringend met een verklaring op de proppen moet komen. "Iedereen kijkt in de richting van de Vlaamse regering. Welke initiatieven zal de regering nemen? Er moet dringend opheldering komen over het standpunt van de Vlaamse regering", aldus Vandenbroucke.

Minister-president Bourgeois had naar eigen zeggen gehoopt een debat te kunnen voeren over de Septemberverklaring, maar beloofde wel dat de Vlaamse regering in de loop van de dag met een verklaring zal komen. De oppositie drong nog even aan op een onmiddellijke verklaring van de regering, maar kon die wens niet doordrukken bij parlementsvoorzitter Jan Peumans.

Koen Van den Heuvel: 'Tommelein had Eandis-dossier beter maanden geleden bekeken'

Koen Van den Heuvel, CD&V-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement, is een voorstander van de Eandis-deal. Volgens hem moet de brief van Staatsveiligheid ernstig worden bekeken, maar is de deal veilig en had men maanden geleden het dossier al kunnen bekijken.

(Belga/JH)

(Belga/TE/JH)

Onze partners