Bourgeois benoemt Bart De Wever tot burgemeester

19/12/12 om 15:47 - Bijgewerkt om 15:47

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA heeft met de benoeming van nog eens 38 burgemeesters 230 van de 308 burgemeesters benoemd. De opvallendste naam is zijn partijvoorzitter, Bart De Wever.

Bourgeois benoemt Bart De Wever tot burgemeester

© Belga

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois heeft de benoeming van nog eens 38 burgemeesters ondertekend. Met deze negende reeks zijn nu 230 van de 308 Vlaamse burgemeesters benoemd. De opvallendste naam in deze reeks is die van zijn partijvoorzitter, Bart De Wever, als burgemeester van Antwerpen. De Wever legt op vrijdag 21 December de eed af bij gouverneur Cathy Berx.

In het Antwerpse provinciehuis heeft Cathy Berx al 52 van de 70 Antwerpse steden en gemeenten beëdigd. Vrijdag is het aan de toekomstig burgemeester van Antwerpen zelf, Bart De Wever (N-VA).

Eerder kwamen vijf burgemeesters uit het arrondissement Mechelen en zes uit Turnhout langs bij de gouverneur. De eerste groep bestond uit CD&V'ers Walter Horemans (Berlaar), Paul Verbeeck (Nijlen), Koen Van den Heuvel (Puurs) en Peter Van Hoeymissen (Sint-Amands), naast Guido Vaganée (Bonheiden, N-VA). Vanuit de Kempen kwamen Frank Wilrycx (Merksplas, Leefbaar Merksplas) en Jos Engelen (Meerhout, CD) de eed afleggen, net als zijn CD&V-collega's Tinne Rombouts (Hoogstraten), Leo Nys (Oud-Turnhout), Josee Jansens (Vosselaar) en Guy Van Hirtum (Westerlo).

Toekomstige burgemeesters zijn op 1 januari pas effectief benoemd voor de komende zes jaar als ze voor of op die dag de eed hebben afgelegd.

Al 21 Limburgse burgemeesters beëdigd De Limburgse gouverneur Herman Reynders heeft eerder deze week 21 burgemeesters beëdigd. Dat waren onder meer de ex-ministers Veerle Heeren (Sint-Truiden), Marino Keulen (Lanaken) en CD&V-voorzitter Wouter Beke (Leopoldsburg) . Ook Frieda Brepoels (Bilzen), Mark Vos van Riemst, Serge Louwet van Herstappe, die zonder

verkiezingen werd aangesteld, en de nieuwbakken N-VA'er Huub Broers van Voeren passeerden de reveu. Broers' partijgenoten Guy Thijs (Hoeselt) en Mario Borremans (Heusden-Zolder) waren voor het eerst present. Als laatste in de rij stond scheidsrechter Luc Wouters op de agenda, die burgemeester in Lummen blijft.

Het is nog niet duidelijk wanneer de drie geschorste burgemeesters kunnen benoemd worden. Zowel in Alken, Houthalen-Helchteren als Heers is de nieuwe burgervader voorlopig buitenspel gezet. Ook in Maasmechelen zal men nog even moeten wachten, aangezien er daar nog steeds geen akkoord is over de coalitie.

Oost-Vlaams gouverneur André Denys ook gestart met eedafleggingen burgemeesters

In de ambtswoning van Oost-Vlaams gouverneur André Denys legden de eerste nieuwe Oost-Vlaamse burgemeesters hun eed af. De spits werd afgebeten door Jan Vermeulen, die zichzelf opvolgt als burgemeester van Deinze. Verder leggen de burgemeesters van Temse (Luc De Ryck), Oudenaarde (Marnic De Meulemeester), Lede (Roland Uyttendaele), Hamme (Herman Vijt), Haaltert (Veerle Baeyens), Erpe-Mere (Hugo De Waele) en Aalst (Christoph D'Haese) de eed af.

Daarna volgden de burgemeesters van Lokeren (Filip Antheunis), Melle (Dirk De Maeseneer), Knesselare (Fredy Tanghe), Geraardsbergen (Guido De Padt) en Zele (Patrick Poppe) de eed af. De dag na hen stonden Dendermonde (Piet Buyse), Evergem (Joeri De Maertelaere), Aalter (Pieter De Crem), Brakel (Alexander De Croo) en Wachtebeke (Rudy Van Cronenburg) op de agenda.

André Denys tweet elke eedaflegging burgemeester

Uittredend gouverneur Denys ontvangt niet alle burgemeesters persoonlijk in zijn ambtswoning, hij tweet ook elke eedaflegging zodat de voortgang van de eedafleggingen van de Oost-Vlaamse burgemeesters live is te volgen. Na elke eedaflegging post gouverneur André Denys een foto met een persoonlijke mededeling op de microblog.

Denys ontvangt elke burgemeester persoonlijk in zijn ambtswoning en laat een half uur tijd tussen elke eedaflegging. "Ik maak er een punt van om de burgemeesters individueel te ontvangen en er een warm, familiaal, moment van te maken", verduidelijkt Denys. "Ik laat hen de eed afleggen en geef een boodschap met gelukwensen mee, zonder belerend te zijn. Ik vind dat de rol van burgemeester erg belangrijk is in de samenleving en zie de eedaflegging als een moment van aansporing."

In Oost-Vlaanderen leggen de toekomstige burgemeesters, op enkele uitzonderingen na, tot en met 28 december de eed af. Van de 65 Oost-Vlaamse burgemeesters zijn er 21 nieuwkomers. De komende legislatuur zijn er negen vrouwelijke burgemeesters in de provincie.

De nieuwe burgemeesters door minister Geert Bourgeois benoemd, zijn:

Jana Opstaele (Middelkerke - Open Vld)
Paul Diels (Lille - CD&V)
Désiré Van Berckelaer (Borsbeek - BbA)
Leopold Van Tilburg (Baarle-Hertog - CDK)
Elisabeth Verstreken (Zoersel - N-VA)
Dirk Bauwens (Schilde - N-VA)
Koen Metsu (Edegem - N-VA)
Marc Van der Linden (Duffel - N-VA)
Sophie De Wit (Aartselaar - N-VA)
Bart De Wever (Antwerpen - N-VA)
Remi Audenaert (Sint-Gillis-Waas - CD&V)
Jozef Roggen (Geetbets - Open Vld)
Christine Hemerijckx (Roosdaal - CD&V)
Jean-Pierre De Groef (Machelen - sp.a-Spirit-Groen)
Bart Coopman (Zemst - CD&V)
Eddy De Block (Merchtem - Lijst Burgemeester)
Albert Beerens (Opwijk - Open Vld)
Koenraad Van Elsen (Asse - CD&V)
Adrien Daniëls (Oud-Heverlee - CD&V)
Luc Deneyer (Bever - CD&V)
Emmanuel Claes (Scherpenheuvel-Zichem - CD&V)
Willy Michiels (Begijnendijk - MGB)
Theo Francken (Lubbeek - N-VA)
Luc Deconinck (Sint-Pieters-Leeuw - N-VA)
Wilfried Segers (Dilbeek - N-VA)
Jan Laurys (Diest - DDS)
Hans Vandenberg (Bekkevoort - CD&V)
Els Robeyns (Wellen - sp.a-ROB)
Jean Vandecasteele (Oostende - sp.a)
Johan Dalemans (Hechtel-Eksel - HE)
Emiel Craeghs (As - Voluit!)
Maurice Webers (Beringen - sp.a)
Dirk Claes (Rotselaar - CD&V)
Kris Poelaert (Herne - CD&V)
Marleen Mertens (Grimbergen - CD&V)
Eddy Timmermans (Pepingen - LVB-LIJSTvdBURGER)
Hans Eyssen (Holsbeek - CD&V)
Danny Vangoidtsenhoven (Huldenberg - Open Vld)
Dominick Vansevenant (Keerbergen - N-VA)


Onze partners