Boston: Slachtoffer terreurcarjacking getuigt

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De 26-jarige Chinees wiens auto gecarjackt werd door de verdachten van de bomaanslag in Boston vertelt zijn verhaal: “De dood was zo dichtbij.”

Danny, een 26-jarige Chinese technologie-entrepreneur, had zijn Mercedes-SUV even geparkeerd om een sms’je te beantwoorden toen iemand op zijn raam klopte. Danny deed zijn raampje omlaag en het eerste wat hij zag, was een pistool.

“Geen domme dingen doen”, zei de in het zwart geklede man. Vervolgens wilde hij weten of Danny het nieuws over de bomaanslag op de marathon van Boston gevold had. Danny zei van wel. “Dat heb ik gedaan”, zei de overvaller. “En ik heb net een politieman gedood.”

Niet beroemd worden

De carjacker was Tamerlan Tsarnaev, de oudste van de broers die verdacht worden van de bomaanslag op de marathon van Boston, waarbij drie doden en meer dan 250 gewonden vielen. Hij en zijn jongere broer Dzhokhar bezorgden Danny, die zijn verhaal voor het eerst verteld heeft aan de krant The Boston Globe, het angstaanjagendste anderhalf uur van zijn leven.

Tamerlan Tsarnaev kwam diezeldde nacht aan zijn einde tijdens een wilde schietpartij met de politie in de randgemeente Watertown. Dzhokhar werd iets meer dan 24 uur later zwaargewond ingerekend. Hij is ondertussen in staat van beschuldiging gesteld voor de aanslag.

Danny wilde niet met zijn Chinese naam in de Globe. Hij heeft geen zin om beroemd te worden, zei hij. ‘Danny’ is een bijnaam die hij gebruikt in de VS, iets wat Chinese immigranten daar wel vaker doen.

Tarantino

Danny had vanaf een uur of elf ’s avond op donderdag 18 april negentig minuten één of beide Tsarnaevs in zijn wagen. “De dood was zo dichtbij”, zei hij aan de Globe.

De krant vergeleek de hele episode met een film van Quentin Tarantino. Danny werd meermaals met de dood bedreigd, maar net zo goed voerde hij met de Tsarnaevs absurde dialogen over onder andere kredietlimieten voor studenten, de voor- en nadelen van de Mercedes ML350 en de iPhone 5, en de vraag of mensen nog wel naar cd’s luisteren.

Dat wil niet zeggen dat Danny zich er ook maar een klein beetje ontspannen bij voelde. Hij had zo de daver zo op het lijf dat hij nauwelijks in zijn rijvak kon blijven, vertelt hij. “Niet naar mij kijken”, schreeuwde Tamerlan Tsarnaev op een gegeven moment. “Heb je mijn gezicht onthouden?” Danny zei van niet.

Danny vermoedt dat de Tsarnaevs zijn leven spaarden omdat hij zelf een immigrant is. Hij probeerde zich dan ook zo goed mogelijk als een outsider voor te doen. Chinezen kunnen uitstekend overweg met moslims”, benadrukte hij.

Bommen

Danny zat aanvankelijk alleen met Tamerlan in de Mercedes. Dzhokhar reed daar in een personenwagen achteraan. Toen beide wagens stopten, laadde Dzhokhar een aantal voorwerpen uit de personenwagen in de SUV. Baggage, dacht Danny. Wellicht waren het de zelfgemaakte bommen die de broers later naar de politie gooiden.

Danny vertelde aan de Globe dat de Tsarnaevs plannen hadden om verder te rijden naar New York. Volgens de laatste berichten wilden ze daar een aanslag plegen op Times Square.

Rennen

Daarvoor zat er echter niet genoeg benzine in de auto, schrijft de Globe. Danny, die al een hele tijd zat te wachten op een gepast moment om te ontsnappen, zag zijn kans schoon toen hij moest stoppen om te tanken en het benzinestation alleen cash bleek te aanvaarden.

Toen Dzhokhar naar binnen ging om te betalen, liet Tamerlan zijn aandacht even verslappen. Hij stak het pistool in het kastje in de deur om een gps-apparaat te bestuderen. Danny maakte vliegensvlug zijn veiligheidsgordel los, sprong uit de wagen, en zette het op een rennen. Hij raakte tot in het bezinestation aan de overkant van de straat, verschool zich daar in de opslagruimte en vroeg de eigenaar om de politie te bellen.

Een uur later vond Tamerlan Tsarnaev de dood in Watertown. Wellicht stierf hij niet door politiekogels, maar toen zijn broer hem overreed bij een ontsnappingspoging met dezelfde Mercedes die hij even voordien zelf van Danny gestolen had.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content