Bontsector daagt Gaia voor rechtbank

05/10/11 om 19:19 - Bijgewerkt om 19:19

De Bontfederatie en de Federatie voor Pelsdierhouderijen hebben woensdag klacht ingediend tegen Gaia wegens laster en eerroof en voor het verspreiden van misleidende informatie.

Bontsector daagt Gaia voor rechtbank

Aanleiding vormt de nieuwe campagne van de dierenrechtenorganisatie.

Gaia lanceerde maandag een campagne die opgebouwd is rond één enkele filmposter, waarop acteur Jean-Claude Van Damme te zien is met het kadaver van een gevilde nerts in de handen. De dierenrechtenorganisatie stuurde ook een persbericht de wereld in, waarin uitgehaald werd naar de bontindustrie.

De Bontfederatie en Federatie voor Pelsdierhouderijen zeggen nu dat ze de "onjuiste beweringen en de zwartmakerij" van Gaia grondig beu zijn. "Het wordt tijd dat de consument correct geïnformeerd wordt en weet welke inspanningen de sector levert wanneer het aankomt op dierenwelzijn", zegt Isolde Delanghe, secretaris van de Belgische Bontfederatie.

Delanghe wijst onder meer op "WelFur", het certificatieprogramma voor kwekerijen dat vanaf 2013 in werking moet treden. Het doel van dat programma is "het garanderen van de hoogste graad van dierenwelzijn in Europese pelsdierhouderijen", zo luidt het.

De bontsector wil nu voor de kortgedingrechter afdwingen dat de actie van Gaia wordt stopgezet. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners