Bonte zet antiterreurplan Jambon op losse schroeven

18/01/16 om 08:49 - Bijgewerkt om 08:49

Het "Kanaalplan", het antiterreurplan van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon voor de Brusselse Kanaalzone, is klaar. Maar de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte zet het plan meteen op losse schroeven. "Zonder extra politie voor mijn stad is er geen sprake van een Kanaalplan."

Bonte zet antiterreurplan Jambon op losse schroeven

© Belga

Met zijn Kanaalplan wil N-VA-minsiter Jan Jambon in de acht betrokken gemeenten rond de Kanaalzone (Molenbeek, Sint-Gillis, Anderlecht, Koekelberg, Laken, Schaarbeek, Sint-Joost-Ten-Node en Vilvoorde) "law en order" installeren.

Jambon zal de gemeenten vragen om in kaart te brengen wie nu precies waar woont en om de illegale economie aan banden te leggen. Het plan moet Molenbeek en omstreken afhelpen van het imago van vrijhaven voor terroristen. Toch hypothekeert al een van de burgemeesters het Kanaalplan.

Jambon hoeft van de Vilvoordse burgervader Hans Bonte (sp.a) geen medewerking te verwachten, zolang hij geen extra geld krijgt voor zijn politiekorps. Vilvoorde wordt, net als veel Brusselse gemeenten, geplaagd door radicalisering en (teruggekeerde) Syriëstrijders. "Maar de Vilvoordse politie krijgt al jaren véél minder geld dan de Brusselse", zegt Bonte. "Ondertussen heerst er in Brussel wel chaos. Voor we onze expertise over Syriëstrijders delen en gaan samenwerken met Brussel, wil ik extra geld zien." (Belga/NSK)

Onze partners