Bonte waarschuwt: 'Verkeerd gebruik maatregelen kan radicalisering in de hand werken'

21/05/15 om 19:00 - Bijgewerkt om 19:00

SP.A-Kamerlid en burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte heeft gewaarschuwd voor het 'verkeerd gebruik van goedbedoelde maatregelen' in de strijd tegen extremisme en radicalisering. 'Dat vergroot zelfs het risico op nieuwe radicalisering.'

Bonte waarschuwt: 'Verkeerd gebruik maatregelen kan radicalisering in de hand werken'

Hans Bonte (SP.A) © BELGA

SP.A-Kamerlid en burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte heeft in de Kamer gewaarschuwd voor goedbedoelde ingrepen in de strijd tegen extremisme en radicalisering, die niettemin "delicaat politiewerk aan de basis kapotmaken en zelfs het risico op nieuwe radicalisering vergroten".

Paspoorten overleden jongeren

Bonte verwees naar jongeren waarvan ten onrechte gevreesd werd dat het om extremisten ging, waardoor zij niet met vakantie mochten vertrekken of ontslagen werden op de luchthaven van Zaventem. "Duidelijk een verkeerd gebruik van goedbedoelde maatregelen", oordeelde hij.

Directe aanleiding voor de waarschuwing van Bonte zijn echter enkele aangetekende brieven, verstuurd aan familieleden van geradicaliseerde jongeren, met de vraag om hun paspoorten in te leveren. Maar dat terwijl de betrokken jongeren intussen omgekomen waren in Syrië of Irak. Nochtans kon de overheid perfect weten dat ze overleden waren.

'Liever interventie te veel dan te weinig'

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) noemde dergelijke voorvallen "betreurenswaardig". "Maar ik heb liever één interventie te veel, dan één interventie te weinig, wat tot een veiligheidsrisico zou leiden voor de hele gemeenschap", besloot hij. (Belga/WB)

Onze partners