Bonte countert Crombez: 'SP.A heeft de problemen nooit verbloemd'

14/09/16 om 06:53 - Bijgewerkt op 13/09/16 om 17:54

'Als ik mijn partij iets te verwijten heb, dan is het dat ze niet kordaat genoeg heeft opgetreden tegen racisme,' zo reageert Hans Bonte op het linkse mea culpa van zijn voorzitter John Crombez.

Bonte countert Crombez: 'SP.A heeft de problemen nooit verbloemd'

SP.A'ers John Crombez en Hans Bonte © Belga

'In de vele jaren dat ik al meedraai in deze partij heb ik niet één voorzitter of fractieleider de problemen horen verbloemen,' zo reageert SP.A-Kamerlid Hans Bonte in een gesprek in Knack op de uitspraken van zijn voorzitter John Crombez deze zomer.

Die sloeg een links mea culpa en zei dat de Vlaamse socialisten de problemen van de multiculturele samenleving in het verleden te lang verbloemd heeft. Bonte: 'Als ik mijn partij iets te verwijten heb, dan is het dat ze niet kordaat genoeg heeft opgetreden tegen racisme, en veel te laks is omgesprongen met de problemen van de jeugd.

'Ik betreur élke veralgemening, dus ook die van mijn voorzitter,' zegt Bonte nog over de uitspraak van Crombez dat ook linkse mensen de toon waarop jonge moslims hun normen en waarden verkondigen 'kotsbeu' zijn.

'Er zijn héél veel zaken die ik kotsbeu ben'

'U moet weten: er zijn héél veel zaken die ik kotsbeu ben. Hier in Vilvoorde hebben twee oude sjarels net een klacht ingediend tegen de geluidoverlast van een kindercrèche die er nog niet is. Moet ik nu in de pers gaan zeggen dat ik het gedrag van de oudere autochtonen in Vilvoorde kotsbeu ben? Veralgemeningen helpen ons niet vooruit. In de context van integratie doen ze zelfs het tegenovergestelde. Ze diepen de kloof tussen "ons" en "hen" verder uit. Hetzelfde geldt ook voor voorstellen zoals een boerkiniverbod, een inperking van de vrije meningsuiting of een Patriot Act. Allemaal veiligheidstheater dat de kloof verder uitdiept. De echte sleutel is verbondenheid.'

Lees in Knack of in onze +zone het volledige interview met Hans Bonte. Over absurde symboliek in het veiligheidsdebat, hoe het komt dat er recent geen Syriëstrijders meer uit Vilvoorde vertrokken zijn en waarom hij op het beruchte 'cannabis-congres' vroegtijdig vertrok.

Onze partners