Bonte betreurt uitspraken Jambon over eenmaking Brusselse politiezones

13/06/16 om 18:32 - Bijgewerkt om 19:10

Kamerlid Hans Bonte (sp.a) betreurt dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de eenmaking van de Brusselse politiezones wil aanmoedigen, maar niet verplichten. Nog voor het debat in het parlement op gang kan komen, wordt het door N-VA al begraven, aldus Bonte. "Dat is niet ernstig. Elk voorstel dat de veiligheid van de mensen kan verbeteren, moet men ernstig nemen en ernstig behandelen".

Bonte betreurt uitspraken Jambon over eenmaking Brusselse politiezones

Hans Bonte (SP.A) © BELGA

In een interview met De Zondag verklaarde Jan Jambon dit weekend dat het regeerakkoord duidelijk is: "We openen geen communautaire dossiers en we gaan de fusies van politiezones aanmoedigen, maar niet verplichten". Indien morgen alle regeringspartijen het licht op groen zetten voor zo'n fusie, dat stapt zijn partij daarin mee. "Maar ik merk vandaag dat minstens één partij daar niet van overtuigd is, en die kan zich beroepen op het regeerakkoord. Wij gaan dat respecteren. In 2019 kan dat opnieuw op tafel komen", aldus Jambon.

Oppositielid Hans Bonte, tevens burgemeester van Vilvoorde, pleit al langer voor een eenmaking van de zes Brusselse zones en is dus niet te spreken over de uitspraken van de minister. "Het is verontrustend dat N-VA de eengemaakte politiezone begraaft omwille van het feit dat één partij, MR, niet overtuigd is. Voor N-VA is het dus voldoende dat één partij zegt: 'wij doen niet mee', om vervolgens het hele debat te begraven", zegt Bonte.

Hij vindt het ook niet kunnen "dat men een belangrijke hefboom voor een efficiënt veiligheidsbeleid uitstelt tot aan de volgende verkiezingen". Dit bewijst voor de sp.a'er dat de federale regering, de N-VA in het bijzonder, de inwoners van dit land in de steek laat. "Niet enkel Brussel en de rand, maar ook voor de rest van Vlaanderen is gebaat bij minder politionele versnippering en meer eengemaakte zones".

Bonte merkt evenwel op dat het parlement binnenkort hoorzittingen organiseert over zijn wetsvoorstel over de eengemaakte zone. "Het is voor zover ik weet nog steeds het parlement als wetgevende macht dat de wetten in dit land stemt", besluit Bonte. (Belga/JH)

Onze partners