Bonte benadrukt nogmaals noodzaak voor eengemaakte Brusselse politiezone

Hans Bonte © Belga

Tijdens een studiedag rond radicalisering in het stadhuis van Vilvoorde heeft burgemeester Hans Bonte dinsdag nogmaals gehamerd op het belang van een eengemaakte politiezone in Brussel.

Dat het Centre for Policing and Security (CPS) deze studiedag voor politiediensten en magistratuur organiseerde in Vilvoorde mag geen toeval zijn. Dit was de stad waar voor het eerst melding werd gemaakt van jongeren die naar Syrië waren getrokken. Uiteindelijk blijken er dat 28 te zijn. Onder de sprekers waren Belgische en Nederlandse experts uit het onderzoeks- en onderwijsveld, het jeugdwerk, de islamgemeenschap en de politieke wereld.

Hans Bonte moest vaststellen dat de aanpak van het probleem “tergend traag” gaat. De Vilvoordse burgervader wees vooral naar de zes Brusselse politiezones en de gebrekkige communicatie tussen hen én de Vilvoordse politiezone als een van de grote problemen. Bonte blijft dan ook pleiten voor een eengemaakte Brusselse politiezone. Daarnaast vindt Bonte dat er moet worden nagedacht over de functie van het beroepsgeheim in onderzoeken naar terrorisme en radicalisme.

Volgens de sp.a’er wordt er nog te vaak bruikbare informatie niet doorgespeeld tussen de verschillende politiediensten en tussen politie- en sociale diensten “onder het mom van het beroepsgeheim dat in feite al te vaak gebruikt wordt om vooral niet te doen wat zou moeten gebeuren”, aldus Bonte. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) trad hem hierin bij. “We gaan het beroepsgeheim enerzijds strenger bestraffen, maar het anderzijds ook meer deelbaar maken, want dat is noodzakelijk voor een efficiënte werking.” (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content