Bond Beter Leefmilieu helpt mensen besparen op hun energiefactuur

07/12/12 om 15:13 - Bijgewerkt om 15:13

Met de campagne 'Energiejacht' wil de Bond Beter Leefmilieu gezinnen helpen om hun energierekening te drukken.

De milieuorganisatie Bond Beter Leefmilieu (BBL) heeft de jaarlijkse campagne voor energiebesparing bij gezinnen, "Energiejacht", op gang getrapt. De campagne moet mensen ertoe aanzetten om door gedragsverandering geld te besparen.

Bij de lancering demonstreerde de organisatie hoe bespaard kan worden door één enkele lamp te vervangen. Tot 31 maart 2013 kunnen de deelnemende gezinnen wekelijks hun meterstanden van hun water-, gas- en elektriciteitsmeters op een persoonlijke gebruikerspagina op www.energiejacht.be invullen. Aan de hand van concrete tips proberen ze zoveel mogelijk energie te besparen. Op de website kunnen ze dan hun besparingen opvolgen.

Bij de editie van vorig jaar bespaarden de meer dan 5.000 deelnemende gezinnen 10,44 procent energie. Dat is goed voor een besparing van 141 euro, gebaseerd op gemiddelde energieprijzen. "Hiermee bewijzen ze dat het mogelijk is om puur op basis van gedragsverandering, en zonder aan comfort in te boeten, energie te besparen", vertelt Marc Steens, campagneverantwoordelijke bij Bond Beter Leefmilieu.

Deelnemende energiejagers kunnen zich ook in de meer dan vijftig deelnemende Vlaamse gemeenten groeperen. Dan krijgen ze ondersteuning van een zogenaamde energiemeester, die bijeenkomsten organiseert waar ervaringen en tips worden gedeeld.

BBL demonstreerde dat dertig euro per jaar bespaard kan worden door een halogeenlamp van 90 watt in een lamp die het licht naar boven straalt, te vervangen door een ledlamp van 9 watt. Door 's avonds de gordijnen te sluiten, kan ook 72 euro per jaar bij gasverwarming, 92 euro bij stookolie en 175 euro bij elektrische verwarming bespaard worden. Spaarlampen kunnen dan weer vijf tot vijftien euro per lamp per jaar besparen. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners